Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Zatkli rektora a funkcionárov policajnej akadémie
Zdielať na

Zatkli rektora a funkcionárov policajnej akadémie

Polícia v piatok večer prvýkrát v histórii Slovenska zadržala rektora vysokej školy. Najskôr v budove Akadémie policajného zboru v bratislavskej Rači popoludní zadržali troch funkcionárov, večer si prišli domov po rektora Václava Krajníka.

Kaliňák o akcii vie

Akciu riadila inšpekcia ministerstva vnútra, ako píše vo svojom dnešnom vydaní denník Sme. Z akadémie odviedli prorektora pre projektové riadenie a informatizáciu Tomáša Fazekaša, kvestora Igora Schnorrera a ďalšieho vedecko technického pracovníka.

Bratislavská krajská predsedníčka SDKÚ-DS Lucia Žitňanská navrhne predsedníctvu regionálneho zväzu SDKÚ-DS Bratislava, aby v pondelok rozhodlo o dočasnom pozastavení výkonu funkcií Igora Schnorrera v SDKÚ - DS. Schnorrer je predsedom miestneho zväzu v Dunajskej Lužnej.

„Prebiehajú vyšetrovacie úkony, zhromažďujeme dôkazy, viac v tejto chvíli nemôžem povedať,“ povedal šéf inšpekcie Boris Beňa. Všetkých vyšetrujú pre zneužitie právomocí verejného činiteľa. Minister vnútra Robert Kaliňák pre SME potvrdil, že je o akcii informovaný, polícia pracuje s rozviazanými rukami a informovať bude hneď, ako to bude možné.

Problémy už v minulosti

V stredu podľa www.sme.sk urobil v akadémii raziu policajný Úrad boja proti korupcii. Jeho šéf Peter Kovařík povedal, že zadržanie akademikov s vyšetrovaním, ktoré vedie protikorupčný úrad, nesúvisí. Úrad rieši trestný čin poškodzovania záujmov Európskych spoločenstiev, ktorý súvisí s čerpaním eurofondov.

Z kancelárie kvestora si policajti odniesli servery a viacero dokumentov. Práve v nich podľa informácií SME mohli nájsť dôkazy pre ďalší trestný čin. Kvestor má na starosti hospodárenie školy. Akadémia tiež v minulosti udelila viacero podozrivých titulov, napríklad českým politikom Vítovi Bártovi a Janovi Rytířovi.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Policajné auto_pred bytovkou_vražda_brutálny prípad

TV JOJ/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy