Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Je tu objektívna zodpovednosť. Tá padá na plecia majiteľa auta
Zdielať na

Je tu objektívna zodpovednosť. Tá padá na plecia majiteľa auta

Už od nedele vstúpia do platnosti viaceré novinky v cestnom zákone. Snáď najzávažnejšou zmenou je ale zavedenie takzvanej objektívnej zodpovednosti. To znamená, že ak napríklad prekročíte maximálnu povolenú rýchlosť, policajt vás už nemusí zastaviť. Pokuta vám domov príde poštou. No a výhovorky, že vy ste práve v tom čase za volantom nesedeli, už nepomôžu. Za prehrešky bude zodpovedný výlučne majiteľ vozidla.

Zatiaľ v testovacej verzii

Táto novinka bude zatiaľ iba v akejsi testovacej verzii. Žiadne pokuty domov majiteľom teda ešte chodiť nebudú. Michal Slivka, hovorca Prezídia PZ SR: "Chceme zisťovať, či technika, ktorú používame, vyhovuje na uplatňovanie tohto inštitútu. Táto možnosť však nebude uplatňovaná od 1. júla plne automatizovaným spôsobom."

Sústredia sa na väčšie ryby

Čiže, zatiaľ to bude v akejsi skúšobnej prevádzke. Po novom ak požičiate auto niekomu inému a ten urobí priestupok, pokutu zašlú vám ako majiteľovi auta. Vy si potom môžete peniaze vymáhať od kamaráta. Podľa ministra vnútra to pomôže v boji proti cestným pirátom.

Minister vnútra Robert Kaliňák: "Pokiaľ zastavujem niekoho, kto relatívne mierne porušil predpisy, mi ujde niekto, kto je pirátom. To znamená, toho prvého si len odfotíme a systém mu to odošle a mám čas sa venovať vyslovene pirátom."

Na každého aj tak nepríde...

Podľa neho ale na to, aby každý, koho niekde odfotia, či namerajú, platil pokutu, nie je technika. Peniaze v rozpočte ministerstva chýbajú. "Budúci rok by sme v tom, čo začali naši predchodcovia, mohli pokračovať, ale tento rok na to nemáme peniaze," hovorí minister vnútra.

Na to, aby mohlo byť monitorované celé Slovensko, alebo aspoň rizikové úseky, potrebujú policajti nielen množstvo radarov, či foťákov, ale aj softvér a ľudí, ktorí by neustále majiteľom áut posielali pokuty s dôkazmi.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Cestná_kontrola_policajti

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy