Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Korupčná aféra na Policajnej akadémii konečne na súde
Zdielať na

Korupčná aféra na Policajnej akadémii konečne na súde

BRATISLAVA / V júni ubehnú presne dva roky od zásahu na policajnej akadémii v Bratislave. Aj napriek tomu, že v tejto korupčnej kauze medzitým padla obžaloba, pred súd sa doteraz nedostala. Sudca, ktorému ju pridelili, študoval 1200 stranový spis takmer päť mesiacov. Termín konania je už ale stanovený.

Skorumpovaní policajti

Korupčný škandál na policajnej akadémii sa prevalil ešte v júni 2012. Jedným z dôvodov razie boli podvody a machinácie s prijímačkami na škole. Nasledovalo expresné zatýkanie zo dňa na deň, a to rektora Václava Krajníka a jeho spolupracovníkov.

V krátkom čase sa všetci dostali opäť na slobodu. Okrem toho Krajník prišiel  o svoju funkciu rektora a nového akadémia doteraz nemá. Keďže je obžalovaný na slobode vzniká riziko ovplyvňovania svedkov. To ale prokuratúra odmieta. "Takéto skutočnosti neboli preukázané," informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Aféra sa konečne dostane na súd. "Termín verejného zasadnutia je určený na 26. júna, kde súd predbežne prejedná obžalobu," povedala hovorkyňa špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková.

"V prípravnom konaní bolo vypočutých viac ako štyridsať svedkov a boli vykonané dva znalecké posudky," hovorí Predajňová. Podobný scenár čaká aj senát špecializovaného trestného súdu. Má to však háčik."Na verejnom zasadnutí sa rozhodne, či súd obžalobu prijme alebo nie," vysvetlila Kudjaková.

Priznanie poprel

Pritom bývalý rektor sa najskôr priznal. Svoju výpoveď potom spochybňoval tým, že ju ovplyvnili príznaky porážky. To mu však nepomohlo. Lepšie dopadli jeho spolupracovníci. Jeden z nich sa mal pritom tiež priznať. Kvestor Igor Schnorrer to ale celý čas odmietal.

"Sekcia ministerstva vnútra navrhla podmienečne zastaviť trestné stíhanie u obvinených Igora S. A Pavla K. za účasť pri prečine zneužívania práv verejného činiteľa,"
hovorkyňa Ministerstva vnútra Slovenskej republiky Lucia Kirinovičová

Stále nie je isté, či súd obžalobu v tejto veci prijme. Je však vysoko pravdepodobné, že áno. Dôvodom by mali byť tromfy prokuratúry v podobe silných dôkazov. Obžalovaným v tejto veci hrozí väzenie až na desať rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy