Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kačacia rodinka prechádzala cez R1. Skončilo sa to veľkou haváriou
Zdielať na

Kačacia rodinka prechádzala cez R1. Skončilo sa to veľkou haváriou

BANSKÁ BYSTRICA / Kačacia rodinka sa rozhodla prejsť na druhú stranu priamo po rušnej ceste R1. Jedno auto zastalo, no ďalšie už zabrzdiť nestihli. Skončilo sa to veľkou haváriou, ktorú neprežilo niekoľko mláďat.

Autá do seba v rýchlosti narazili. Štyridsaťosmeročného vodiča, ktorý pred kačacou rodinkou na ceste pribrzdil, odhodilo po zrážke do stredového múriku.

Kačka aj s malými prechádzala cez R1 k vode a vodič sa im snažil vyhnúť. Dúfal, že sa im podarí dostať na druhú stranu. "Zastavili sme, pustili sme kačičky a zrazu sme počuli ranu," opisuje situáciu vodič auta. 

Zastaviť nestihla

Dvadsaťsedemročná vodička už zareagovať nestihla. Do auta pred sebou narazila.

Kačky sa bezpečne na druhú stranu nedostali. Pri havárii áut zahynuli tri mláďatá. Ich mama po tom zmätku, ktorý na ceste nastal, uletela preč.

"Dvadsaťsedemročná vodička, ktorá zavinila škodovú udalosť, nedodržala bezpečnú vzdialenosť medzi vozidlami," informovala banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

Povinnosť vodiča

Kačka, či iné zviera, ktoré sa ocitne na vozovke, je podľa polície prekážkou na ceste a vodič je preto povinný zastaviť. "Je nevyhnutné, aby na to upozornil aj ostatných vodičov zapnutím výstražných smerových svetiel," zdôraznila Faltániová.

Podľa odborníka zvieratá migrujú k vode, prechádzajú preto aj cez rušné cesty. "Vodné vtáky prechádzajú k vode. Kačke je jedno, že je tam cesta prvej triedy," potvrdzuje Miroslav Saniga z ústavu ekológie lesa SAV vo Zvolene.

Zvieratá na cestách

Práve v tomto období - od júna do augusta - by vodiči mali zvýšiť opatrnosť. Zvieratá totiž prevádzajú svoje mláďatá, a tak na to treba pri jazde autom myslieť a spomaliť.

Pozrite si reportáž z miesta havárie:

Súvisiace články