Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zoologička o netradičnej záchrane: Kačka vie, koľko má mladých, preto čakala
Zdielať na

Zoologička o netradičnej záchrane: Kačka vie, koľko má mladých, preto čakala

BRATISLAVA / Reportáž zo záchrany kačiek v Banskej Bystrici obletela celý svet. Mama kačka pri kanáli čakala, kým hasiči nevytiahnu všetky mláďatá. Odborníci tvrdia, že niektoré zvieratá si vedia svoje mladé spočítať.

Podľa zoologičky Silvie Piroškovej sa matka zachovala statočne a správne, ale najmä prirodzene. "Samice si vodia po vyliahnutí mláďatá ešte dosť dlho so sebou. Učia ich žiť v prírode," hovorí Pirošková. 

Materinská oddanosť

"Tá jej materinská oddanosť bola úplne prirodzená," dodala zoologička. Podľa odborníkov vodná hydina vie presne, koľko má mláďat. Preto sa nechcela kačka počas záchrannej akcie vzdialiť.

"Určite ich má spočítané, tak preto tak poctivo rátala a čakala," tvrdí zoologička. V takejto situácii sa inak zachová kačka, hus či exotický pelikán. "Je to typické, že tá matka urobí maximum pre svoje mláďatá, stará sa a nestratí kontakt," dodala zoologička Silvia Pirošková.

Kuriózna záchrana

Kuriózny výjazd absolvovali počas víkendu banskobystrickí hasiči. "Zbadal som kačku na ceste. Zastavil som a v kanáli videl, že sa pohybujú ďalšie malé," opisuje nezvyčajnú záchranu svedok.

Šesť mláďat spadlo do kanála krytého mrežou. Ich mama sa k nim nevedela dostať a tak pobehovala po rušnej ceste.

Zoologička tvrdí, že hydina si dokáže svoje mláďatá, pozrite si reportáž:

Súvisiace články