Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Cestovanie detí: Samé môžu lietať už od šesť rokov
Zdielať na

Cestovanie detí: Samé môžu lietať už od šesť rokov

BRATISLAVA / Cestovať samé v lietadle môžu už šesťročné deti. Iné je to pri vlakovej či autobusovej preprave. Zvyčajne musia mať starší sprievod. Slovenskí rodičia tieto služby ale radi využívajú. Najmä počas prázdnin.

Niektoré letecké spoločnosti nepustia na palubu dieťa do 16 rokov samé, iné sa za poplatok postarajú aj o mladšie.

"Volá sa to nesprevádzané deti. Túto službu si možno zakúpiť. Poskytuje sa väčšinou deťom od 5 do 11 rokov," ozrejmuje hovorkyňa letiska v Bratislave Veronika Ševčíková.

"Zamestnanec dá dieťaťu na krk visačku a vloží doň dokument so všetkými informáciami o dieťati. Je tam vlastne let, ktorým ide i to, akými jazykmi dieťa hovorí," dodáva.

Autobusová doprava

Pri autobusovej preprave platia iné pravidlá. Pri prímestskej, diaľkovej, vnútroštátnej i medzinárodnej doprave na krátke trate musí mať dieťa do šesť rokov sprievod. Tým môže byť i starší brat.

"Dieťa do 6 rokov nemôže cestovať samé. Môže cestovať v sprievode ďalšej osoby a tá musí mať minimálne 10 rokov. Je to riešené hlavne kvôli tomu, že veľa detí dochádza prímestskou dopravou do škôl," vysvetľuje hovorkyňa Slovak Lines Eva Vozárová.

Medzinárodne sa deti mladšie ako 16 rokov cestujúce autobusom môžu prepravovať len s notárskym overeným splnomocnením.

Cestovanie vlakom

Železničná doprava má tiež svoje pravidlá. "Preprava detí do 6 rokov je možná len v sprievode osoby staršej ako 15 rokov. Všetky deti do 15 rokov majú bezplatnú prepravu," ozrejmuje riaditeľka odboru komunikácie slovenských železníc Jana Morháčová.

Každá preprava má svoje pravidlá pri cestovaní malých detí, pozrite si reportáž Barbory Jánošovej: 

Zdielať na

Súvisiace články