Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nové pravidlá na letiskách v Rakúsku. Domácich miláčikov tiež skenujú
Zdielať na
Zaujímavosti

Nové pravidlá na letiskách v Rakúsku. Domácich miláčikov tiež skenujú

VIEDEŇ / Niektoré letiská v susednom Rakúsku vyžadujú podľa nového predpisu miestneho ministerstva vnútra dôkladnejšie kontroly domácich miláčikov, pokiaľ cestujú so svojimi majiteľmi. Aj pes či mačka musia prejsť v schránke podobným skúmaním ako napríklad kufor. Hľadajú napríklad výbušniny. Majiteľom sa to nepáči, informuje o tom server thelocal.at.

Predpis už uviedli do praxe napríklad na letisku v Klagenfurte či Grazi. Innsbruck podobné opatrenia pripravuje, Salzburg má špeciálne zariadenie na prehliadku zvierat.

Viedeň zatiaľ umožňuje, aby si domácich miláčikov majitelia cez bezpečnostný rám len preniesli, píše server thelocal.at.

Predpis je pritom rakúsky, nevydala ho Európska únia. Naráža ale na odpor a nespokojnosť majiteľov zvierat. Tí sa pýtajú, či sú prístroje pre zvieratá zdravotne bezpečné, pretože to vraj nikto netestoval.

Poškodenie zraku

Hovorca ministerstva vnútra Karl-Heinz Grundböck oponuje. Tvrdí, že "veterinárne štúdie" prebiehajú a to naznačuje, že "negatívny dopad na zdravie domácich zvierat nie je". 

Majitelia sa ale obávajú, že vystavenie zvierat röntgenovému žiareniu by mohlo poškodiť ich zrak či viesť až k slepote.

Niektoré deti i dospelí majú z lietania strach. Na jednom z letísk zaviedli zvláštnu terapiu. Hladkanie psov. Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články