Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pichľavý ježko ako domáci miláčik! Aj to sa dá...
Zdielať na

Pichľavý ježko ako domáci miláčik! Aj to sa dá...

Pes, mačka, škrečok, či rybky - to všetko sú bežne chované zvieratá v našich domácnostiach. Úlohy domácich miláčikov sa však môžu zhostiť aj iné malé stvorenia. Napríklad také, ktoré bežne vídame vo voľnej prírode. Napríklad takí ježkovia bielobruchí.

Ježkovia majú miernu povahu. Preto si na to, že ich beriete do rúk, rýchlo zvyknú. Časom sa prestanú chúliť do kĺbka. "Tak dokážu vydržať aj 2-3 hodinky," vraví chovateľ Jozef Popluhár. V zajatí sa dožívajú 6 až 10 rokov.

Ježkovia ako bežci

Treba mať však na pamäti, že ježkovia sú nočné tvory a cez deň po väčšine oddychujú vo svojom pelechu. Inak na chov nie sú náročné. Obľubujú hobliny či piliny a na žranie im pokojne stačia mačacie granule. Sú to ale aj hmyzožravci, pochutnajú si aj sladkom ovocí či orechoch.

Chovajú sa v teráriovom akváriu s rozlohou minimálne 1 meter. Do terária je dobré okrem pilín pridať aj korene a kôry na prelezenie. Nezabúdajte, že ježkovia radi pobehujú, takže dôležitý je hlavne dostatok pohybu. Teplota vnútri by mala byť od 24 – 30 ºC.

Ježko albín z Afriky

A ozaj vedeli ste, že existuje aj ježko albín? Pochádza z Afriky a vraj nevyžaduje špeciálnu starostlivosť. Dokonca ho chovajú aj v niektorých slovenských domácnostiach...

A ešte jedna rada! Ježkovia prenášajú besnotu či blchy. Z voľnej prírody ich neberte, sú chránení! Vyberte si ježka radšej z umelých chovov.

ISIFA

Súvisiace články