Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Kliešťa, ktorého vyberiete z kože, môžete poslať do laboratória
Zdielať na

Kliešťa, ktorého vyberiete z kože, môžete poslať do laboratória

BRATISLAVA / Kliešte nepatria medzi obľúbené živočíchy. Niekomu sa hnusia, iní sa boja chorôb, ktoré tieto drobné článkonožce môžu prenášať aj na človeka. Viete však o tom, že kliešťa, ktorého ste si nechtiac priniesli z lesa, si môžete nechať vyšetriť? Laboratórne testy prezradia, či má v sebe baktérie alebo vírusy, ktoré môžu ohroziť vaše zdravie.

Pokiaľ na sebe nájdete kliešť a a chcete vedieť,  či je nosičom nejakej nebezpečnej choroby, teoreticky môžete získať odpoveď aj v slovenských laboratóriách. "Používame DNA analýzu, detekujeme prítomnosť patogénov, či už borélií, koré vyvolávajú lymskú boreliózu, anaplaziem, babeziu," vymenováva vedecká pracovníčka ústavu zoológie Markéta Derdáková.

V susednom Česku už existujú špecializované pracoviská, ktoré vám do niekoľkých dní dajú odpoveď. Kliešte im poštou posielajú aj Slováci. "Celkom je to okolo 700-800 ľudí ročne, zo Slovenska zatiaľ tento rok asi 10 ľudí," tvrdí vedúca laboratória Miroslava Burýšková.

Encefalitída

Koľko kliešťov je nosičom choroboplodných zárodkov, ktoré sa prenášajú na človeka, u nás vedci skúmajú len pre vedecké štúdie. Úrad verejného zdravotníctva eviduje počet ľudí, ktorí sa takýmito chorobami nakazili.

"V tomto roku sme mali hlásených 267 prípadov na lymskú boreliózu a 11 prípadov na kliešťovú encefalitídu," informuje hovorkyňa ÚVZ Lenka Skalická. V závislosti od regiónu je prenášačmi chorôb 20 až 60 percent kliešťov. Čím dlhšie sú prisatí, tým vyššie je riziko nákazy.

Závisí od patogéna

"Závisí to od patogéna, napríklad borelia sa dostáva do slinných žliaz po 24 hodinovom saní a až potom prechádza do hostiteľa, avšak vírus kliešťovej encefalitídy infikuje slinné žľazy a môže sa prenášať prakticky ihneď," opisuje vedecko-pedagogický pracovník UVLF Tomáš Csang.

Aj na Slovensku vám napríklad virológovia či zoológovia z akadémie vied dokážu zistiť, či je kliešť, ktorého ste zo seba sňali, infikovaný choroboplodnými zárodkami. Ani to však ešte automaticky neznamená, že vás nakazil.

Tému rozoberali aj moderátori Novín o 17:00 Dana Strculová a Ján Mečiar:

Súvisiace články