Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Teplá zima zvieratám nevadí, i keď...
Zdielať na

Teplá zima zvieratám nevadí, i keď...

BRATISLAVA / To, že vonku nie je sneh, teší najmä vodičov. Vonku je naozaj pomerne teplo, ale takto by január vyzerať nemal. Ako je na tom príroda - pomýlilo počasie aj zvieratá?

Zvieratá si miernu zimu užívajú

"Momentálne nechováme žiadne zviera, ktoré by trpelo tým, že nie je mráz a sneh, práve naopak. Naše zvieratá si takúto veľmi miernu zimu užívajú," tvrdí zoologička Silvia Pirošková.

Zvieratá takto majú jednoducho príjemnejší život - napríklad môžu tráviť viac času vo vonkajších výbehoch. "Keby boli mínusové teploty, sneh, námraza, tak sa prevažne zdržujú vo vnútorných priestoroch," hovorí Pirošková.

Prírodné antibiotiká

Po západe slnka však už nie je tak teplo, a tak sa o zvieratá treba postarať. To, že tu nemáme mrazy však okrem pohody prináša aj problémy. "Pranostika hovorí, beda tomu roku, v ktorom v januári tráva rastie," informuje meteorológ Najlepšieho počasia Peter Jurčovič.

Mínusové teploty sú totiž akýmsi prírodným antibiotikom a pomáhajú udržiavať na uzde mnohé vírusy či baktérie. "By sme čakali, že v tejto dobe vymrznú zárodky parazitov vonku v pôde, čo sa nedeje, takže rátame s tým, že aj toto bude problém o pár mesiacov," dodáva Pirošková.

Včely kladú vajíčka

Už teraz sa veterinári stretávajú s častejšími ochoreniami u domácich zvierat. "Máme väčší výskyt gastroenteritíd, hnačkových ochorení, takisto ochorení horných dýchacích ciest u spoločenských zvierat, aj u koní," informuje zverolekárka Zuzana Hollá.

Vyššie teploty dopletú aj včely, ktoré môžu prerušiť svoju zimnú rutinu a občas dokonca aj kladú vajíčka. "Na týchto vajíčkach prežíva včelí klieštik, čo je ich veľký nepriateľ. Ak by nemali včelí plod, klieštik vyhynie, ...na jar ich znovu napadne vo veľkých počtoch," tvrdí včelár Marek Dedinský.

Menej chladu znamená pre mnohé zvieratá kratší zimný spánok. "Medveď sa teraz zobudí a nemá normálny prísun potravy, ktorý by mal na jar, a tak ho to ťahá bližšie k ľudským obydliam a robí šarapatu," dodáva

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy