Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
V Petržalke našli zraneného bobra. Úradníci naňho kašlú!
Zdielať na

V Petržalke našli zraneného bobra. Úradníci naňho kašlú!

BRATISLAVA / O chránených živočíchov štátne úrady nejavia záujem. A ľudia vlastne ani nevedia, kam majú volať. Aj keď to oznámite na okresný úrad,na odbor životného prostredia, zákon nehovorí, čo by mali títo úradníci so zraneným zvieraťom urobiť. Ani snaha umiestniť ho do zoologickej záhrady sa nemusí stretnúť s odpoveďou áno.

Zákon nepomáha

Na Chorvátskom ramene v Petržalke našli opäť zraneného bobra. Nejavil známky plachosti a vôbec sa nehýbal. Okoloidúci mu chceli pomôcť, ale nikomu z kompetentných sa nedovolali.

"Bobor tu umiera pol dňa a nikoho to nezaujíma. Zvieratka nám tu hynú a my sa nemáme kam obrátiť. Zákony sú také, že v tomto prípade nikto nemôže pomôcť, až keď je neskoro," hovoria rozčúlení obyvatelia Bratislavy.

Nikto nevie, čo robiť

Keďže ochranári nekonajú, zranené zvieratá v obývanej časti Bratislavy, sú ponechané napospas osudu. "V poslednej dobe boli zaznamenané tri prípady úhynu bobra a úhyn 15 kusov labutí," upresnila miestna obyvateľka.

Zavolali sme na okresný úrad na odbor životného prostredia a oznámili a pracovníkov informovali o zranenom zvierati. "Splnili ste si povinnosť. Avšak konkrétny zákon nehovorí, čo ďalej. Nie je v ňom napísane, že máme zviera odchytiť, dať vyšetriť ani vyliečiť," vysvetľuje pracovník Oddelenia ochrany prírodu OÚ Bratislava .

Ľudia teda volali organizáciám, ktorím na zvieratách záleží. "Sloboda zvierat bola jediná, ktorá nám vyšla v ústrety," povedala miestna obyvateľka. Bobor mal ísť pôvodne do zoologickej záhrady, tam ho ale nakoniec nezobrali.

Bobor skončil v útulku

"Sloboda zvierat nie je oprávnená ani odchytávať a ani prevážať chránené živočíchy. Jednoducho nemôžme prijať také zviera, ktoré nemáme prekonzultované so štátnou ochranou prírody," uviedla zoologička Silvia Pirošková.

Pracovníkom štátnej ochrany prírody sa nedalo dovolať. "Chráneného živočícha momentálne máme v útulku. Bobor bude vyšetrený našou veterinárnou lekárku. Podľa jeho zdravotného stavu budeme vidieť, čo s ním bude ďalej," upresnila riaditeľka Slobody zvierat v Bratislave Pavla Dugovičová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy