Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Neignorujte kontrolky vášho auta, môžu signalizovať kritické problémy
Zdielať na

Neignorujte kontrolky vášho auta, môžu signalizovať kritické problémy

BRATISLAVA / V prípade, že v aute nie je niečo v poriadku, rozsvieti sa kontrolka na palubnej doske. Viacerí vodiči ale nevedia, ktorá čo znamená a kedy nesmú v ceste pokračovať.

Základné farby kontroliek sú tri: zelená, oranžová a červená. Na diaľkové svetlá existuje kontrolka modrej farby, no je jediná.

Zelená farba

Zelenou farbou sú označované informatívne kontrolky. Keď svietia, pre vodičov to znamená, že daná funkcia je zapnutá.

"Ak sa rozsvieti žltá kontrolka, to je zdvihnutý prst riadiacej jednotky vozidla, že pozor, niečo sa deje," vysvetľuje dopravný konzultant Maroš Palesch.

Oranžová farba

Najbežnejšie oranžové signalizujú nedostatok kvapaliny v ostrekovači či v nádrži.

Pri dieslovom motore kontrolka žeravenie musí po naštartovaní zhasnúť. Ak preblikáva alebo svieti, upozorňuje na poruchu v riadiacom systéme motora. Auto treba odviezť bezodkladne do servisu.

Oranžová kontrolka Porucha
Nedostatok paliva Natankujte, inak môžete poškodiť systém
Nedostatok kvapaliny v ostrekovači Doplňte kvapalinu
Kontrolka motora Porucha vstrekovania, zapaľovania či čistenia výfukových plynov
Filter pevných častíc Chyba v regenerácii filtra pevných častíc
ABS Nefunkčnosť, hrozí nebezpečenstvo šmyku

Zdroj: TV JOJ

Na oranžovo svieti aj kontrolka motora. Upozorňuje na poruchu vstrekovania, zapaľovania alebo čistenia výfukových plynov. Preventívne treba zájsť do servisu, vodiči tak predídu prepáleniu katalyzátora.

Filter pevných častíc oznamuje, že nastala chyba v regenerácii filtra pevných častíc. Ak kontrolka ani pri vyššej rýchlosti nezhasne, navštívte servis.

Oranžovo svieti i bezpečnostný systém ABS alebo ESP. Ak kontrolka nezhasne, znamená to, že je systém nefunkčný a pri silnom alebo núdzovom brzdení hrozí nebezpečenstvo šmyku.

Červená farba

"Ak sa rozsvieti červená kontrolka, vtedy treba problém riešiť okamžite. Treba sa upratať niekam bokom a zavolať si asistenčnú službu a vozidlo prípadne odtiahnuť. Zbytočne neriskovať ďalšiu jazdu, pretože to môže skončiť zle," varuje Palesch.

Červená kontrolka Porucha
Olej Okamžite zastavte a vypnite motor
Brzdový systém dva druhy Zatiahnutá ručná brzda. Ak svieti i po uvoľnení, hrozí nebezpečenstvo nehody
Systém nabíjania Nedobíja sa akumulátor

Zdroj: TV JOJ

Medzi najrizikovejšie patrí kontrolka oleja. Ak svieti, okamžite zastavte a vypnite motor. Chvíľu počkajte a pri vypnutom motore skontrolujte hladinu oleja. Ak kontrolka neprestane svietiť, zavolajte asistenčnú službu a nechajte auto odviezť do servisu.

Ak svieti kontrolka brzdového systému, zabudli ste na ručnú brzdu, ktorá je stále zatiahnutá. Ak ale svieti aj po uvoľní, hrozí nebezpečenstvo nehody.

Ak na palubovke vidíte rozsvietený systém nabíjania, tak sa v aute nedobíja akumulátor. Príčin môže byť niekoľko. Napríklad sa môže pretrhnúť hnací remeň. Radšej navštívte servis.

Pre bezpečnú jazdu je nielen dobré venovať sa riadeniu a predvídať okolnosti, ale i vidieť, či niečo vodičovi nesignalizuje aj palubná doska.

Ak vám svieti alebo bliká kontrolka na palubnej doske, neignorujte ju:

Súvisiace články