Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dedina na prenájom. S koňmi, kravami i úradom starostu
Zdielať na

Dedina na prenájom. S koňmi, kravami i úradom starostu

Zdroj: ISIFA

MEGYER / Maďarský starosta ponúka celú svoju dedinu do prenájmu. Chce ju zviditeľniť na mape a priniesť obci peniaze. Dokonca ponúkol nájomníkovi post starostu ako súčasť dohody.

Za 700 eur na deň si môžu záujemcovia prenajať všetky zariadenia v peknej, ale z veľkej časti opustenej dedine Megyer, ktorá má 18 obyvateľov a leží približne 180 kilometrov juhozápadne od Budapešti.

Reklama umiestnená na internete hovorí, že prenájom zahŕňa prenajatie  štyroch ulíc (dvoch asfaltových a dvoch štrkových) i kanceláriu starostu, kultúrne stredisko, zastávku autobusu a sedem roľníckych domov.

Zmena názvu ulíc

"Nariadenie, ktoré som prijal, umožní nájomcovi stať sa námestníkom primátora na víkend a dokonca aj meniť názvy ulíc," povedal telefonicky starosta Megyeri Kristof Pajer pre agentúru AFP.

Nájomníci môžu využívať aj šesť koní, dve kravy, tri ovce, hydinu, dom a štyri hektáre ornej pôdy, píše portál The Guardian.

Pajer, štyridsaťdvaročný inžinier z Budapešti, povedal, že sa do dedinky zamiloval hneď ako ju pred 10 rokmi navštívil prvýkrát. Pre agentúru AFP povedal, že jeho cieľom bolo zachrániť Megyer pred pomalou smrťou dedín, z ktorých mladí ľudia odchádzajú do Budapešti alebo zahraničia.

Príjmy a pozornosť

"Megyer bola vždy chudobná obec, ale má stále svoju očarujúcu rustikálnu atmosféru," hovorí Pajer, ktorý žije a pracuje prevažne v Budapešti, ale dedinu navštívi raz týždenne.

"Dúfam, že reklama prinesie Megyeru nejaké príjmy. No ešte dôležitejšia je pozornosť," povedal Pajer.

Súvisiace články