Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Čína chce presťahovať 100 miliónov ľudí do miest
Zdielať na

Čína chce presťahovať 100 miliónov ľudí do miest

Zdroj: SITA

PEKING / Čína sa pripravuje na najväčšiu riadenú migráciu v dejinách ľudstva. Počas nasledujúcich šiestich rokov chce do miest presťahovať sto miliónov vidiečanov. Dôvody sú rýdzo ekonomické - ľudia v mestách míňajú viac ako na vidieku. Domáca spotreba by vzrástla a povzbudila hospodársky rast, ktorý sa v súčasnosti spolieha na export a investície. Správu priniesol server ShanghaiDaily.com.

V najľudnatejšej krajine sveta vznikajú nové mestá, ktoré zaberajú čím ďalej tým viac pôdy. Do roku 2020 chce do nich čínska vláda presídliť 100 miliónov obyvateľov z vidieka. V mestách by žilo 60 percent obyvateľstva.

Podľa sociológov ide o ambiciózny plán, ktorý nie je realizovateľný. Za predpokladu, že si úrady poradia s úlohami, ktoré s projektom priamo súvisia. Noví obyvatelia budú potrebovať ďalšie školy, nemocnice, nákupné centrá či rýchle pripojenie na internet.

Masívna investícia do infraštruktúry

V súčasnosti žije v mestách 54 percent Číňanov, z toho tretina bez evidencie úradov. Nemôžu posielať deti do škôl, nemajú nárok na penziu ani na zdravotnú starostlivosť, píše server ShanghaiDaily.com.

Nový systém obmedzenia nezruší úplne, ale mal by zaviesť sociálne reformy a uľahčiť predaj a prenájom pôdy, aby sa poľnohospodári mohli poobzerať po práci v mestách.

SITA

Kľúčová bude masívna investícia do infraštruktúry. V každom meste s viac než 200 tisíc obyvateľmi sa postaví železnica a diaľnica, v polmiliónových mestách bude vybudovaná rýchlodráha.

Skúsenosti so svetom

Splnenie jedného z najambicióznejších plánov ľudskej migrácie v histórii by Číne okrem iného prinieslo aj 110 miliónov nových pracovných miest. Náklady sa odhadujú na viac ako sedem biliónov dolárov.

Reprofoto/ShanghaiDaily.com

O čínskej urbanizácii sa hovorilo v hlavnom sídle OSN v New Yorku 8. júla, kde sa konalo čínske fórum s názvom Nové metódy urbanizácie - čínske opatrenia na trvalý rozvoj miest.

Úspechy a chyby iných krajín

Predseda zhromaždenia OSN John William Ashe uviedol, že Čína sa delí o skúsenosti so svetom.

Zástupca generálneho tajomníka OSN pre ekonomické a spoločenské záležitosti Wu Chung-po uviedol, že urbanizácia v Číne bude mať dopad i na ostatné krajiny.

"Skúsenosti Číny predstavujú dôležitú lekciu pre zvyšok sveta, ktorá sa rovnako môže poučiť z úspechov a chýb iných krajín," povedal.

Mestá duchov

Urbanizácia a organizované presídľovanie nie sú v Číne žiadnou novinkou. V minulosti im často chýbala logika. Stavali sa nové mestá bez toho, aby sa úrady sústreďovali na verejné služby či uplatnenie obyvateľov.

Stovky opustených domov chátrajú dlhých šesť rokov. Čínskemu mestu Beihai v autonómnom regióne Guangxi Zhuang miestni nepovedia inak ako mesto duchov. Stojí v ňom viac ako sto víl a obytných domov, ktoré zívajú prázdnotou, píše The Daily Mail.

Reprofoto/The Daily Mail

Číňania nesmú kupovať domy v zahraničí. V krajine preto nastal stavebný boom. Postavili sa nové mestá s ulicami, mrakodrapmi a obchodnými centrami. Namiesto živých metropol sa z nich stali mŕtve zóny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy