Jasno
16°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Krvavé jatky! Atentát v Číne si vyžiadal desiatky mŕtvych
Zdielať na

Krvavé jatky! Atentát v Číne si vyžiadal desiatky mŕtvych

PEKING / Minimálne 31 obetí na životoch si vo štvrtok vyžiadal atentát na trhovisku v ujgurskej metropole Urumči na severozápade Číny. Viac ako 90 ľudí utrpelo zranenia. Ide o najkrvavejší útok zo série incidentov pripisovaných miestnym separatistom z radov radikálnych moslimov.

Najkrvavejší incident

Podľa svedkov vleteli dve terénne vozidlá do davu ľudí. Posádky áut medzi nič netušiacich ľudí hádzali výbušniny. Nakoniec jedno z áut explodovalo a začalo silno horieť.

K útoku došlo na miestnej tržnici s ovocím a zeleninou. Zranených urýchlene previezli do najbližšej nemocnice.

Koncom apríla si bombový útok na stanici v metropole nepokojnej Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang vyžiadal životy troch ľudí a 79 ľudí sa zranilo. 

K incidentu sa prihlásila radikálna Islamská strana Turkestanu, ktorá bojuje za nezávislosť územia.

Obmedzované etnikum

V Sin-ťiangu žije moslimská menšina Ujgurov, ktorí sa sťažujú na prísne obmedzenia svojej viery a kultúry a na rozpínavosť väčšinového čínskeho etnika Chanov.

Oblasť zaujíma šestinu čínskeho územia a je bohatá na ropu a plyn. Peking tvrdí, že do nej investoval milióny a že jedná so všetkými etnickými skupinami rovnako.

Najhoršie nepokoje zažila oblasť v júli 2009. Podľa vládnych zdrojov vtedy zahynulo 200 ľudí, Podľa Ujgurov ale až dvojnásobok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy