Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Čína začína žalovať Američanov, schytal to Apple i Tesla
Zdielať na

Čína začína žalovať Američanov, schytal to Apple i Tesla

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Čína sa zapísala do sveta tým, že väčšinou kopírovala americké a svetové originály. Po novom sa ale zviditeľňuje tým, že žaluje americké spoločnosti ako Apple či Tesla.

Na čínskom súde v patentovom spore neuspela spoločnosť Apple. Súdila sa s firmou Zhizhen Internet Technology.

Spoločnosť Apple sa obrátila na súd s tým, že patentové práva spoločnosti Zhizhen Internet Technology súvisiace s technológiou rozpoznávania hlasu sú neplatné.

Súd v Pekingu ale rozhodol v prospech čínskej spoločnosti. Apple sa ale nevzdáva a chce sa odvolať. 

Čínska spoločnosť obvinila firmu Apple z porušovania jej patentov. "Nanešťastie si nie sme vedomí, že by Zhizhen vlastnil patent predtým, než sme uviedli technológiu rozpoznávania hlasu Siri. Taktiež si nemyslíme, že tento patent používame," uviedla spoločnosť Apple.

Americká firma uviedla, že má otvorený postoj k rozhovorom s Zhizhen. Čínska firma situáciu nekomentovala.

iPad alebo IPAD

Čínska spoločnosť Proview sa v roku 2012 taktiež súdila s americkým Apple. Tvrdila, že mala právo používať názov iPad.

Proview sa na súde snažil dokázať, že spoločnosť Apple sa zmocnila práva používať názov iPad podvodným spôsobom. Čínska firma chcela svojou žalobou dosiahnuť zákaz predaja iPadu v obchodoch.

Apple sa dostal do nepríjemnej situácie, keď si bankrotujúca spoločnosť Proview Technology nárokovala na práva názvu iPad.

Proview argumentov tým, že registroval počítač s názvom Internet Personal Access Device (iPad) ešte v roku 2001. To je ale v rozpore s ochrannou známkou amerického iPad.

Proview obviňoval Američanov, že založili spoločnosť s takmer identickým názvom - IP Apllication Development (IPAD). Táto spoločnosť mala získať označenie iPad bez toho, aby niekto čo i len tušil, že americká spoločnosť už značku iPad získala.

Spoločnosť v skutočnosti patrila Apple a ten veľmi dobre vedel, na čo bude názov používať. Firma IPAD ale konkurovať iPadu vôbec nechcela. Apple sa k vtedajšej žalobe odmietol vyjadriť.

Právnici spoločnosti IPAD podľa žaloby opakovane tvrdili, že firma nebude čínskemu podniku konkurovať, a odmietla vraj povedať, k čomu jej názov potrebuje. Postoj právnikov firmy IPAD bol podľa žaloby účelový a mal firmu Proview dotlačiť k uzatvoreniu zmluvy. Čínsky podnik za to žiada odškodné, ale jeho výška nie je v žalobe uvedená.

Apple tvrdil, že Proview odmietla uznať starú zmluvu. Dohodol sa ale na vyrovnaní vo výške 60 miliónov dolárov (44 miliónov eur), aby získal práva na používanie svojej značky iPad v Číne.

iPhone 5 alebo GooPhone

Pred rokom svet obletel spor medzi Samsungom a Applom. Ten podnietil opäť čínsku spoločnosť, aby žalovala výrobcu iPhonov. Tentokrát bol problém, že sa zhodoval dizajn ešte nepredstaveného iPhonu 5. Čínska spoločnosť obvinila Apple z kopírovania, píše IT NEWS.

Firma so sídlom v Hongkongu ale tvrdila, že ich produkt GooPhone bol na trhu skôr. Automaticky všetky nasledujúce telefóny rovnakého vzhľadu sú kópie ich zariadenia.

Paradoxom bolo, že spoločnosť GooPhone vychádzala z neoficiálnych informácii a uniknutých fotografií iPhone 5.

Tesla Motors bez Tesla

Čína žalovala aj amerického výrobcu elektromobilov Tesla Motors. Ochrannú známku "Tesla" si zaregistroval čínsky podnikateľ skôr, ako americká spoločnosť otvorila svoju pobočku v krajine. Preto podal na súd žalobu, píše Trend.

Šéf Tesly Elon Musk chce na čínskom trhu expandovať, no nečakaný krok čínskej strany by mohol jeho podnikanie ohroziť.

Podnikateľ Čan Pao-šeng si zapísal názov Tesla ešte v roku 2006 a americkej spoločnosti ju chcel predať. Rokovania nedopadli podľa predstáv, a preto sa súdi. Chce, aby Američania úplne zastavili predaj a propagačnú činnosť v krajine. Okrem toho žiada odškodné vo výške 23,9 milióna jüanov (2,8 milióna eur). 

Na vyjadrenie sú skúpi zástupcovia spoločnosti Tesla so sídlom v Číne.

Súvisiace články