Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Samsung trestá čínskeho dodávateľa, zamestnáva deti
Zdielať na

Samsung trestá čínskeho dodávateľa, zamestnáva deti

Zdroj: Reprofoto/phandroid.com

SOUL / Výrobca elektroniky Samsung Electronics Company pozastavil obchodovanie s čínskym dodávateľom, ktorého podozrieva z využívania detskej práce. Nezisková organizácia zistila najmenej päť neplnoletých pracovníkov bez zmluvy. Správu priniesla agentúra Reuters.

Nie je to tak dávno, čo Samsung zverejnil informácie o tom, že celkom 59 čínskych dodávateľov komponentov ustavične porušovalo bezpečnostné štandardy. Ani jeden z nich ale nezamestnával deti.

Newyorská mimovládna organizácia China Labor Watch tvrdí, že detské práce využíva priamo Samsung v jeho továrňach na súčiastky, konkrétne v čínskej továrni Shinyang Electronics.

Jedenásť hodín denne

Samsung na toto tvrdenie reagoval odpoveďou, podľa ktorej celú situáciu preskúma a zaistí, aby sa v prípade, že má China Labor Watch pravdu, už nič podobné neopakovalo.

CLW získala tieto informácie vďaka tajnému inšpektorovi, ktorý monitoroval situáciu vo fabrike. Počas troch dní našiel päť pracovníkov pod hranicou dospelosti, ktorí pracovali rovnako ako ostatní zamestnanci až jedenásť hodín denne po dobu troch až šiestich mesiacov bez sociálneho poistenia a toho, aby im boli vyplatené dlhé nadčasy.

Reprofoto/The Daily Telegraph

Porušovanie bezpečnosti

Vyšetrovateľ dokonca ako dôkaz vyfotil i niektorých neplnoletých robotníkov. Nejde o prvé problémy Samsungu s China Labor Watch, po dvojročnom vyšetrovaní spoločnosť odhalila ďalšie nedostatky v továrňach, ktoré sa týkali predovšetkým zlých pracovných podmienok a porušovania bezpečnostných štandardov, píše agentúra Reuters.

Juhokórejský výrobca mobilných telefónov a ďalšej elektroniky uviedol, že v spoločnosti Dongguan Shinyang Electronics Company odhalil nelegálny postup prijímania do zamestnania.

Pohovor s preukazom totožnosti

Spoločnosť dodáva kryty a súčiastky do mobilných telefónov. Samsung v tejto firme vykonal od roku 2013 tri kontroly, na detských pracovníkov údajne nenarazil. Posledný audit sa uskutočnil na konci júna.

Firmu Dongguan Shinyang Electronics sa podľa Reuters zatiaľ nepodarilo zastihnúť. Organizácia China Labor Watch, ktorá sídli v USA, uviedla, že u čínskeho dodávateľa zistila najmenej päť detských pracovníkov bez zmluvy.

Samsuns požaduje, aby do prijímacieho procesu zahrnuli osobné pohovory a pomocou skenerov overovali pravosť preukazu totožnosti. Podľa China Labor Watch je monitorovací systém Samsungu neúčinný.

Samovraždy zamestnancov

Pracovné podmienky v najľudnatejšej krajine sveta sa stali fenoménom pre svetovú verejnosť. Aj spoločnosť Apple preverovala v niekoľkých továrňach v Číne podmienky pre prácu.

Továrne mali opakované problémy so samovraždami pracovníkov, neúnosnou pracovnou dobou, podmienkami ubytovania a zamestnávaním detí.

Rázny krok

Americký gigant vykonal raziu, ktorá sa dotkla aj závodov firmy Foxconn, kde sa vyrába väčšina zariadení značky Apple. Vyšetrovatelia zistili až 86-násobné porušenie práv.

V závode pracovalo desaťtisíc ľudí vo veku od 16 do 20 rokov v stiesnených podmienkach. Plnili rovnaké úlohy ako dospelí, pričom za odpracovaný čas nedostali adekvátnu mzdu.

Po tom, čo škandály neutíchali, spoločnosť Apple podnikla rázny krok. Závody vrátane Foxconnu sľúbili inšpektorom neobmedzený vstup do pracovných areálov, píše Independent.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy