Jasno
20°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Poslanci povolili detskú prácu od 10 rokov
Zdielať na

Poslanci povolili detskú prácu od 10 rokov

Zdroj: SITA

LA PAZ / Bolívijský parlament oficiálne povolil prácu deťom, ktoré dovŕšia desať rokov. Podľa nového zákona musia podnikatelia garantovať telesné a duševné zdravie zamestnaných detí a zabrániť ich vykorisťovaniu.

Nový zákon musí ešte pred vstúpením do platnosti podpísať prezident Evo Morales, ktorý sa v minulosti prihováral za udelenie povolenia pracovať deťom mladším ako štrnásť rokov.

Senátor Adolfo Mendoza zdôraznil, že najskôr musia s prácou súhlasiť deti aj ich rodičia.

Sám prezident v detstve pracoval ako detská pomocná pracovná sila v pekárni a privyrábal si pri výrobe tehál. Ako päťročný pomáhal svojmu otcovi pri zbere cukrovej trstiny v Argentíne, ako tínedžer si na ulici zarábal hraním na trubke.

Pomôže alebo uškodí?

Nové nariadenie má pomôcť do roku 2025 oslobodiť krajinu od extrémnej chudoby. "Detská práca je jedným zo spôsobov ako znížiť chudoby," priznáva poslanec Javier Zabaleta. 

Ochrancovia ľudských práv však nadšení nie sú."Detská práca len podporuje chudobu," cituje aktivistku za práva detí Jo Becker Time. "Chudobné rodiny posielajú svoje deti do práce. Tie potom zanedbávajú štúdium a končia ako nekvalifikovaní pracovníci s nízkym platom," objasňuje. 

Podľa predpokladov poslancov od roku 2020 už detská práca nebude potrebná. 

Najčítanejšie správy