Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Neskutočný pohľad! Voda klesla a vynorilo sa potopené mesto
Zdielať na

Neskutočný pohľad! Voda klesla a vynorilo sa potopené mesto

SAO PAULO / Zrúcaninu potopeného mesta, ktoré je pod vodou od roku 1969 opäť objavili. Môže za to obdobie sucha, ktoré Brazíliu naposledy takto sužovalo pred 80 rokmi.

Rieka Jaguari v Sao Paolo sa nachádza 30 metrov pod svojou pôvodnou úrovňou. Mesto zatopili v roku 1969, kedy vláda vysťahovala viac ako 2 000 ľudí o 3 kilometre ďalej, aby pomohla vo výstavbe nádrže.

Objavenie ruín mesta Igarata prilákalo bývalých obyvateľaov José Carlos a Irene de Almeida, ktorí preskúmali miesto so zmiešanými pocitmi. "V niektorých ohľadoch to vo mne vyvoláva šťastie, ale je to tiež veľmi smutné. Veci , ktoré boli pri tom, keď som bol dieťa, sa znova vynorili z vody, ale smutný je nedostatok z vody. Bez nej človek nevie žiť. Je to najcennejšie tekutina, čo máme na zemi," dodáva José Carlos.

Ľudia trpia

"Narodili sme sa tu, vyrastali. Život tu bol veľmi ťažký, ale bolo tu tiež veľmi útulne a príjemne, " spomína Irene. Hutník Luis Carlos považuje vzniknutú situáciu za veľmi vážnu.

"Nevieme, kedy sa to priblíži normálu. Existuje veľa ľudí, ktorí trpia v dôsledku tejto situácie, je to veľmi smutné," povedal Luis Carlos.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články