Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Polícia rozplakala demonštrantov v brazílskom Sao Paule
Zdielať na

Polícia rozplakala demonštrantov v brazílskom Sao Paule

SAO PAULO / Násilnými stretmi demonštrantov s políciou skončila v piatok protestná akcia v brazílskom meste Sao Paolo. Demonštranti žiadali, aby cestovanie mestskou dopravou bolo zadarmo. K potýčkam došlo v momente, keď maskované skupiny zapaľovali ohne, ničili autá a výlohy.

Polícia proti demonštrantom použila slzný plyn. Zadržala štrnásť osôb, ktorí proti anglickým futbalovým fanúšikom pred zápasom Majstrovstiev sveta vo futbale, ktoré sa v týchto dňoch v Brazílii konajú, hádzali petardy a dymovnice. Bol to jeden z najväčších protestov od začiatku šampionátu. 

1 300 demonštrantov

Pochodu v uliciach sa zúčastnilo tisíc tristo demonštrantov. Najprv bola akcia pokojná, no zmenila sa na násilnú, keď maskovaní vandali začali sprejovať autá, rozbíjať výlohy obchodov a zapaľovať na uliciach ohne. Policajní ťažkoodenci zareagovali zásahom proti nim.

"Tento protest nie je proti majstrovstvám. Skôr je spomienkou na to, čo sa stalo pred rokom," uviedla účastníčka akcie.

Drahšie cestovné

Minuloročné demonštrácie sa začali ako protesty proti zvyšovaniu cestovného v mestských autobusoch a prerástli do miliónových nepokojov, ktoré sa obracali proti vláde. Niektorí organizátori varovali, že počas šampionátu sa situácia zopakuje.

Počas prvého týždňa šampionátu polícia evidovala len menšie akcie s účasťou desiatok až stoviek ľudí. Situácia sa vyostrila ten týždeň. Protest sa ale zaobišiel bez zranení. Demonštranti len zablokovali jednu z hlavných mestských tepien.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy