Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Prepustení Palestínčania končia opäť vo väzení, zatýka ich izraelská armáda
Zdielať na

Prepustení Palestínčania končia opäť vo väzení, zatýka ich izraelská armáda

Zdroj: SITA

JERUZALEM / Izraelskí vojaci z utorka na stredu pozatýkali pre únos troch mladíkov a 65 ďalších Palestínčanov. Armáda oznámila, že je medzi nimi asi 50 bývalých väzňov, ktorých Izrael prepustil v rámci výmeny za svojho zajatého vojaka Gilada Šalita. Troch mladých Izraelčanov uniesli minulý štvrtok na Západnom brehu Jordánu a židovský štát pripísal akciu radikálnemu Hamasu.

Od minulého týždňa sa ocitlo vo väzniciach až 240 Palestínčanov, pričom 180 z nich patrí k Hamasu. Pátracia akcia nemala rutinnú podobu, pretože armáda do nej zapojila vojakov a agentov.

V Izraeli stále rastie strach o životy rukojemníkov, pretože únoscovia sa zatiaľ nepokúsili o kontakt a nesnažia sa ani doložiť, že sú Izraelci nažive. Minulé prípady únosov Izraelcov na Západnom brehu skončili v drvivej väčšine smrťou rukojemníkov.

Vzájomná kritika

Armáda v posledných dňoch vyradila z prevádzky rozhlasovú stanicu v Ramalláhu a tiež vysielač v Hebrone. Pri nočnej razii naprieč Západným pobrežím sa vojaci zamerali tiež na niekoľko charitatívnych organizácií pod záštitou Hamasu. Vojaci tam zabavili počítače a dokumentáciu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prácu armády ocenil. Izrael po únose sprísnil podmienky členov Hamasu držaných v izraelských väzniciach.

SITA


Predseda palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás v stredu povedal, že samospráva po Izraelcov musí tiež pátrať. "Nezvestní chlapci sú ľudia ako my, musíme ich hľadať a vrátiť ich ich rodinám. Hovorím uprímne, že už nikdy nebude ďalšia intifáda (ľudové povstanie), ktoré by nás mohlo zničiť," povedal.

Čin únoscov je podľa neho namierený na samosprávu a chce ju zdiskreditovať. Abbás tiež povedal, že je v záujme Palestínčanov udržiavať bezpečnostnú spoluprácu s Izraelom Sľúbil, že palestínski policajti sa do pátrania zapoja. Obvinil ale Netanjahuovu vládu z toho, že zneužíva prípad a armádu poslala účelovo na územie, ktoré spadá výlučne pod kontrolu Palestínčanov.

"Stále zisťujeme a hľadáme, kto vykonal tento skutok. Nechceme sa vrátiť do ničiaceho chaosu, ako tomu bolo počas druhého palestínskeho povstania," vysvetlil.," uviedol Abbás

Prípad Šalita

Únos prirovnáva k prípadu Šalita z roku 2006. Palestínčania ho vtedy uniesli do Pásma Gazy a držali ho až do roku 2011, kedy ho Izrael vymenil za viac ako tisíc palestínskych väzňov. Ich prepustenie súviselo s dohodou o podmienkach, ktoré majú dodržiavať na slobode. Päťdesiat z nich sa v noci ale ocitlo za mrežami znovu a armáda oznámila, že porušili podmienky z roku 2011.

Traja mladíci (dvaja mali 16 rokov a jeden 19 rokov) zmizli vo štvrtok večer, keď stopovali pri židovskej osade Guš Ecion medzi palestínskym,i mestami Betlehem a Hebron. Všetci sú študentami náboženskej školy a jeden z nich má tiež americkú štátnu príslušnosť.

SITA

Najčítanejšie správy