Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Útok na futbalových fanúšikov v Nigérii má 14 obetí
Zdielať na

Útok na futbalových fanúšikov v Nigérii má 14 obetí

Zdroj: SITA

DAMATURU / Najmenej 14 mŕtvych a 26 zranených si vyžiadal bombový útok na futbalových fanúšikov v severnej Nigérii. Pravdepodobne za incidentom stoja islamisti.

Útok namieril páchateľ na fanúšikov, ktorí vo večerných hodinách sledovali zápas majstrovstiev sveta medzi Brazíliou a Mexikom. Bombu odpálil krátko po výkope, píše nemecký Focus.

Možno sú to islamisti

Nikto sa k činu doposiaľ neprihlásil, ale podozrenie z útoku padá na teroristickú skupinu Boko Haram. Od roku 2009 sa práve islamisti dopustili viacerých útokov, ktoré si vyžiadali tisícky mŕtvych. Pred siedmimi týždňami tiež uniesli viac ako 200 študentov, po ktorých dodnes pátrajú. Teroristická skupina radikálne odmieta západný životný štýl.

"Môj brat žije v tesnej blízkosti. Spolu so jeho synom ich zasiahol útok. Povedal mi, že veľa mŕtvych previezli rovno do márnice," opisuje situáciu Alhaji Ishiaku Yakub.

Opakovaný útok

Miestne úrady okamžite doporučili, aby majstrovstvá pozerali obyvatelia radšej doma a nezdržiavali sa na verejných priestranstvách. V istých častiach ako aj miestnej doprave prenosy zakázali úplne.

Podobný útok ako v utorok sa na severovýchode Nigérie odohral aj začiatkom júna, keď si odpálenie bomby medzi fanúšikmi vyžiadalo 14 mŕtvych a 12 zranených. Skupina Boko Haram v oblasti vyhlásila vojnu proti všetkým prejavom západného vplyvu, ktorý považuje za "hriešny"

Súvisiace články

Najčítanejšie správy