Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Turecko nechce, aby muži nosili náušnice
Zdielať na

Turecko nechce, aby muži nosili náušnice

ANKARA / Turecký úrad pre dohľad nad náboženskými záležitosťami Divanet vyzval mužov, aby nenosili náušnice. Podľa islamského učenia ide o hriech, keď muži nosia ženské ozdoby, uviedol úrad. Turecko je štát síce prevažne moslimský, ale sekulárny.

Kritici ale obviňujú bývalého premiéra a súčasného prezidenta recepa Tayyipa Ergodana, že chce v krajine posilniť vplyv islamu.

Ako úrad vo svojom vyhlásení uviedol, od čias proroka Mohameda až do súčasnosti boli náušnice a iné ozdoby uší vždy výhradne záležitosťou žien. Muži by sa im preto mali vyhýbať.

"Moslimskí muži by sa mali zdržať používania doplnkov, ktoré prináležia ženám, pretože to nariadil náš prorok: Muži, ktorí sa snažia podobať na ženy a ženy, ktoré sa snažia podobať na mužov, stoja bokom od Božieho milosrdenstva a Božej milosti," píše turecký Hurriyet Daily News.

Mužov s náušnicami je možné stretnúť vo viacerých veľkých tureckých mestách, ako je napríklad Istanbul. Na tureckom vidieku sa ale na podobnú módu pozerajú cez prsty, poznamenala agentúra ANSA.

Na druhej strane, dlhé vlasy či inak nastylovaný účes nie je zakázaný, v prípade, ak si muži vlasy udržiavajú v čistote.

Tolerancia odlišnosti

V roku 2010 vzbudil veľký ohlas prípad učiteľa z mesta Manisa na západe Turecka, ktorého mali preložiť preto, že nosil náušnice.

Cuma Toygar tým chcel naučiť svojich študentov, že je dôležité prijať i tých, ktorí sú nejakým spôsobom odlišní. Učiteľa sa nakoniec zastal i vtedajší minister školstva.

Pozrite si víťazstvo prezidenta Erdogana a jeho prejav na námestí v Istanbule:

Súvisiace články