Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Toto je väzenský raj na ostrove Palawan
Zdielať na
Zaujímavosti

Toto je väzenský raj na ostrove Palawan

PALAWAN / Na Filipínach majú preplnené väznice a odsúdených posielajú na malebný ostrov Palawan. Ani jeden väzeň sa odtiaľ nepokúsil utiecť, je to pre nich raj na zemi.

Väzni Ramirez, Sanchez, Leonardo nepovedia koľko majú deti, ale rovno koľko ľudí zabili. "Pomstil som vraha môjho strýka," hovorí Leonardo. "Zabil som mojich strýkov, boli to zlí ľudia," tvrdí Sanchez.

Dvere dokorán

V našich podmienkach by títo vrahovia skončili v malej cele, vo väzenskom pyžame a väznici obklopenej ostatnými drôtmi. Na ostrove Palawan ale ľudí z diaľky zdravia nápisy a dvere sú otvorené doslova dokorán.

Nikde nie sú po zuby ozbrojení bachari, len strážnici a väzni sa voľne prechádzajú. Na ostrove 3 000 väzňov farmárčí a v telocvični nacvičujú show pre zvedavých turistov. A tých sú tam denne stovky. "Je to pekné pre väzňov," hovorí jeden z turistov.

"Dýcham čerstvý vzduch, robím si čo chcem. Keď tancujem, zabúdam na to, že som vo väzení," hovorí väzeň Leonardo. "Je to tu pekné, tiché, mierumilovní a dobrí ľudia," opisuje Ramirez.

Jeden z najkrajších ostrovov sveta

Ostrov Palawan patrí medzi najkrajšie ostrovy sveta s luxusnými plážami. Väzni si tu privyrábajú a môžu tu žiť s rodinami. Myšlienky na útek vraj nepripadajú do úvahy, nikdy im v živote nebolo lepšie. "Nič mi tu nechýba. Utiecť a schovávať sa do konca života sa mi nechce," hovorí Ramirez.

"Už som tu šestnásť rokov. Ani by mi nenapadlo odtiaľto utiecť," tvrdí Leonardo. Väzni na ostrove dostali druhú šancu, kto ju zneužije, odpyká si zbytok doživotného trestu v normálnej väznici. Tie filipínske patria vôbec k najhorším na svete. 

ISIFA

Zdielať na

Súvisiace články