Oblačno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Tajfún na Filipínach má 21 obetí, minuloročná katastrofa sa nezopakuje
Zdielať na

Tajfún na Filipínach má 21 obetí, minuloročná katastrofa sa nezopakuje

MANILA / Podľa najnovšej bilancie si filipínsky tajfún Hagupit vyžiadal 21 obetí. So zemou zrovnal stovky domov. Živel sa v pondelok priblížil k dvanásťmiliónovej Manile.

Hagupit, ktorý sprevádzal víchor dosahujúci silu až 210 kilometrov za hodinu, postupne stráca nad pevninou silu. Na Manilu by mal udrieť ako silná búrka.

Manilské úrady preventívne evakuovali tisíce obyvateľov, ktorí žijú v blízkosti riek a na morskom pobreží. Južne od hlavného mesta očakávajú, že búrka udrie v pondelok večer.

Celá oblasť pod vodou

Státisíce Filipíncov zo strednej časti súostrovia sa v pondelok po víkendovom vyčíňaní tajfúnu začali vracať do svojich domovov. Na niektorých miestach im však v návrate bráni vysoká vodná hladina.

SITA

"Máme problémy s elektrickým prúdom, problém je aj jedlo, pretože lode nemôžu odplávať," povedala starostka mesta Jipapad v provincii Východný Samar, kam tajfún dorazil v sobotu večer. Oblasť bola podľa nej v nedeľu pod vodou, nebolo možné ju opustiť ani zabezpečiť potraviny.

Pozrite si priložené video:

Práve z ostrova Samar je hlásených najviac mŕtvych - celkom osemnásť. Tajfún Haiyan si vyžiadal vlani na Filipínach viac než 7000 obetí.

Podstatne nižšie straty po tajfúne Hagupit sú okrem iného zásluhou rozsiahlej evakuácie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy