Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Tajfún Phanfone zasiahol ostrov Honšú, blíži sa k Tokiu
Zdielať na

Tajfún Phanfone zasiahol ostrov Honšú, blíži sa k Tokiu

TOKIO / Ničivý tajfún Phanfone zasiahol v pondelok ráno hlavný japonský ostrov Honšú a blíži sa k Tokiu. Úrady pre región v okolí mesta vydali varovanie i pred možnými zosuvmi pôdy. Tajfún si vyžiadal život jedného človeka. Dvaja členovia amerického vojenského letectva sú nezvestní.

Ide o osemnásty tajfún tejto búrkovej sezóny. Okrem iného viedol k zrušeniu stovky letov, prerušil pátraciu operáciu na vrchole sopky Ontake, ktorá nedávno vybuchla a zabila najmenej 51 ľudí.

Na ostrove Okinawa po sebe tajfún zanechal jednu obeť. Podľa japonskej pobrežnej stráže spláchli v nedeľu vysoké vlny troch členov amerického vojenského letectva.

Jeden z nich zomrel, ďalší dvaja sú nezvestní. Na ostrove Kjúšú sa zranilo niekoľko osôb a tisíce domácností sa ocitlo bez elektrického prúdu, píše britská BBC.

Predčasne ukončené preteky

Výpadky elektriny nehlásia len aerolinky, ale aj železnice, ktoré z bezpečnostných dôvodov rušia spoje. Vietor dosahuje rýchlosť až 150 kilometrov za hodinu.

Tajfún Phanfone ohrozoval i Veľkú cenu Japonska v Suzuke, ktorá sa síce uskutočnila, ale bola predčasne kvôli dažďu a vážnej nehode ukončená.

Záchranné akcie na sopke Ontake boli v minulých dňoch niekoľkokrát prerušené kvôli stúpajúcej koncentrácii toxických plynov či otrasom a zlému počasiu. Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy