Jasno
15°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Počet obetí výbuchu sopky v Japonsku stúpol na 36
Zdielať na

Počet obetí výbuchu sopky v Japonsku stúpol na 36

HONŠÚ / Japonskí záchranári v pondelok ráno pomocou helikoptéry transportovali ďalších šesť mŕtvych tiel, ktoré našli na svahoch sopky Ontake na hlavnom japonskom ostrove Honšú.

Výbuch sopky neprežilo najmenej 36 ľudí, ale úrady potvrdili doteraz iba štyri obete, píše britský The Guardian. Ide o ľudí, ktorých záchranári zo svahu vulkánu vyniesli v nedeľu a ich telá sa podrobili lekárskej prehliadke.

Záchranári v nedeľu pracovali v okolí vrcholu sopky, ktorá podľa japonských médií pripomína vrstvu sivého popola mesačnú krajinu. Akciu museli ukončiť kvôli tme a jedovatým vulkanickým plynom, ktorých koncentrácia je po erupcii stále vysoká.

Šesťdesiat zranených

Sopka Ontake vybuchla nečakane v sobotu predpoludním miestneho času, kedy k vrcholu za pekného počasia mierili stovky ľudí.

Na svahoch uviazlo okolo 250 ľudí vrátane detí. Väčšine sa podarilo dostať do bezpečia ešte v sobotu, ale desiatky postihnutých, medzi nimi i zranení, museli stráviť noc v niektorých z chát.

Erupcie sopky pokračovalo aj v noci na nedeľu. Zranilo sa viac ako šesťdesiat ľudí.

SITA

Sopka Ontake leží 200 kilometrov západne od Tokia. Naposledy bola aktívna pred siedmymi rokmi. Posledná väčšia erupcia sa odohrala v roku 1979.

Turista nakrútil výbuch sopky z nebezpečnej blízkosti. Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy