Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Supertajfún opustil Filipíny, živel zničil tisícky domov
Zdielať na
Zahraničie

Supertajfún opustil Filipíny, živel zničil tisícky domov

MANILA / Najmenej 27 obetí si vyžiadal tajfún Hagupit, ktorý počas víkendu zasiahol centrálnu časť Filipín. Tajfún zrovnal so zemou alebo čiastočne poškodil tisíce domov. Vďaka rozsiahlej evakuácii sa podarilo znížiť počet obetí na minimum.

Živel doputoval v oslabenej podobe ako tropická búrka k bránam dvanásťmiliónovej Manily. Stred víchrice ju minul približne o sto kilometrov a mieril južne od hlavného mesta ďalej na západ.

Hagupit zalial Manilu výdatným dažďom, ktorý vyvolal obavy zo záplav. Manilské úrady preventívne evakuovali tisíce osôb, ktoré žijú v blízkosti riek a na morskom pobreží.

V hlavnom meste boli uzavreté školy, finančné trhy, štátnej úrady a výrazne obmedzená je aj letecká doprava.

Hagupit, ktorý dosahoval rýchlosť až 210 kilometrov za hodinu, stratil nad filipínskou pevninou svoju silu. V manilskej oblasti dosahoval vietor rýchlosť 65 kilometrov za hodinu, v nárazoch až 80 kilometrov. Oko tajfúnu filipínsku metropolu napokon minulo a zamierilo na západ späť do mora.

Najvyššie číslo

Záchranári a dobrovoľníci sa nezastavili ani na chvíľu. Evakuovali viac ako milión ľudí, čo je najvyššie číslo v tamojšej histórii, okrem obdobia druhej svetovej vojny.

Záchranné akcie na vlastnej koži zažil reportér TV JOJ Martin Krpač, ktorý v čase vyčíňania tajfúnu strávil noc s pohotovostnou jednotkou asi 200 kilometrov od hlavného mesta Manila.

Pozrite si priloženú reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy