Skoro jasno
22°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Vývoj vesmírnych lodí havária nestopne, ďalšia odletí už budúci rok
Zdielať na
Zaujímavosti

Vývoj vesmírnych lodí havária nestopne, ďalšia odletí už budúci rok

MOJAVE / Vyšetrovanie piatkovej havárie súkromnej vesmírnej lode SpaceShipTwo miliardára Richarda Bransona ukázalo, že sa predčasne uviedla do pohybu funkcia pre zostupný manéver vesmírnej lode. Uviedol to americký úrad pre bezpečnosť v leteckej doprave. Branson počíta s tým, že v roku 2015 pripraví na odlet novú vesmírnu loď.

Na tlačovej konferencii v kalifornskom meste Mojave šéf amerického úradu pre bezpečnosť v leteckej doprave Christopher Hart povedal, že podľa vyšetrovateľov palivové nádrže a motory boli v poriadku a nedošlo k nijakej explózii zariadenia.

Úrad uviedol, že úplné vyšetrenie havárie môže trvať aj rok. Asi dvadsiatka vyšetrovateľov pracuje v Mohavskej oblasti, kam trosky lode o nehode dopadli, a snažia sa zistiť, čo jej zrútenie spôsobilo.

Hart v nedeľu upresnil, že teraz bude prebiehať asi týždeň vyšetrovanie priamo na mieste nešťastia, potom sa budú získané informácie analyzovať.

Sekunda po sekunde

Odborníkov vraj čaká dlhá cesta, pretože celý let zachytili sekundu po sekunde a dát je k dispozícií obrovské množstvo.

Havária stroja spoločnosti Virgin Galactic miliardára Bransona si vyžiadala smrť jedného pilota a vážne zranenie ďalšieho.

Pozrite si video z nehody:

Nehoda vzbudila veľké obavy o budúcnosť súkromného podnikania do vesmíru. Branson ale hneď v nedeľu oznámil, že chce vo vývoji vesmírnych lodí pokračovať. Počíta s tým, že nová vesmírna loď bude pripravená letieť behom budúceho roka.

Zdielať na

Súvisiace články