Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Včelám bez domova postavia hotely
Zdielať na

Včelám bez domova postavia hotely

KRAKOV / Niektoré včely žijú v úľoch, iné nadivoko. V mestách žije špeciálny druh týchto tvorov, takzvané včely samotnice. Nemajú kráľovnú a teda ani domov. Ochranári pre nich preto vybudovali príbytky známe ako včelie hotely.

"Tento rok sme postavili v Poľsku viac ako sto hotelov v sedemnástich mestách ako je Varšava, Bydgosč alebo Wroclav," ozrejmil hovorca Slaského parku Lukasz Gusman. Takto sa snažia poľskí ochranári pomôcť včelám, ktoré sú bez domova.

Včely bez kráľovny

V hoteloch bývajú včely samotnice. Tie sa zdržiavajú prevažne v mestách. "Včely, ktoré máme my tu, sú osamotené, nemajú kráľovnú a ani sa nesústre´dujú v rojoch," dodala Aneta Domaga z Greenpeace Poľsko.

V posledných rokoch je alarmujúci uhýn včiel. "Na celom svete ich ubáda. Len v Európe v poslednej dobe vyhynulo až päťdesiat percent," doplnil Gusman.

Úle na Slovensku

"Je to veľký problém. Jedným z hlavných dôvodov je agresívne poľnohospodárstvo," konštatovala Miriam Rajterová z Greenpeace Slovensko.

Podobný projekt sa pripravuje aj na Slovensku. "Ľudia si budú môcť adoptovať včely. Rozdiel bude v tom, že v mestách budeme osádzať reálne úle s včielkou medonosnou. Starať sa o ne bude profesionálny včelár," dodala Rajterová.

Súvisiace články