Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Včelári sa radujú, predpovedajú dobrý rok
Zdielať na

Včelári sa radujú, predpovedajú dobrý rok

SVIDNÍK / Príroda sa pomaly začína prebúdzať k životu. Preberajú sa aj včely. Vlani v takomto čase boli ešte pre panujúcu zimu v úľoch, a tak to s jarným medom nevyzeralo vôbec dobre. Dnes je situácia presne opačná.

Radosť včelárov

Včelári na Slovensku majú dôvod na radosť. Oproti minulému roku sú včely v šesťtýždňovom predstihu. Je to spôsobené teplou zimou. Podľa SHMÚ ide o druhú najteplejšiu po tej na prelome rokov 2006 a 2007.

Včelie matky už v týchto dňoch začínajú klásť vajíčka. Približne o 20 dní by sa mali včeličky vyliahnuť a o ďalších 20 dní by mali byť schopné nosiť peľ. "Vyzerá, že tohto roku budú namnožené, pretože dobre zimujú. Malo by byť viacej lietaviek práve v období, keď budú kvitnúť rastliny," povedal včelár Milan Beňo.

Predpokladajú veľa medu

"Predpoklad je, že toho medu môže byť viacej, ale ešte uvidíme ako sa počasie vyvinie v apríli a máji, čiže v tých základných mesiacoch," zaznela prognóza od ďalšieho chovateľa včiel Jozefa Voľanského. "Pre nás včelárov je lepšie keď to skoré rastlinstvo kvitne neskôr, keď včielky sú už namnožené," dodal Beňo.

Menej medovice

Smutnou správou pre milovníkov sladkej dobroty je azda to, že medovicového medu v tomto roku údajne vôbec nebude. "Tá medovica je v našej oblasti dva roky z piatich. Keďže v minulom roku bola, je malý predpoklad, že bude i v tomto," prezradil Voľanský.

Pre tých čo nevedia, medovica nie je ani peľ ani nektár, ale sú to výlučky vošiek, ktoré včely zbierajú a premieňajú na výborný med. Lyžica tohto medu obsahuje trikrát viac živín ako sa nachádza v lyžici kvetového medu. Nie náhodou patrí medzi najkvalitnejšie medy na svete.

"Med z nášho regiónu získal v posledných rokoch najviac ocenení vo svete zo všetkých fariem. Na našom mede si dokonca pochutnal aj sultán z Malajzie," prezradil včelár Voľanský.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy