Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Osvedčený recept je dymiaca káva
Zdielať na

Osvedčený recept je dymiaca káva

BRATISLAVA / Komáre opäť útočia. Juhozápad už skloňuje slovo kalamita. Posedieť si večer pod holým nebom je hotové peklo a repelenty nepomáhajú. S novým receptom v boji proti komárom prišli Gréci.

Húfy komárov v posledných týždňoch číhajú na ľudí najmä v povodí rieky Morava a Dunaj. Prenikajú do obcí a miest aj napriek postrekom.

"Dá sa povedať, že v porovnaní s minulým rokom môžeme hovoriť o menšej kalamite," ozrejmuje Násir Jalili z mikrobiologického ústavu lekárskej fakulty Univerzity Komenského.

Dym pomáha

Večerné posedenie na terase sa bez repelentu či ľudových receptov neobíde. "Pomôcť môže dym. Ten ich čiastočne odpudí," dodal Jalili.

V oblastiach s najvyšším výskytom komárov proti nim bojujú kurióznym spôsobom - kávou. Nie však varenou, ale pálenou. "Boli sme na sústredení v Grécku. Tam nám poradili, že najúčinnejší spôsob je zapáliť kávu," prezradil Zdeněk Benáček z reštaurácie v Devínskej Novej Vsi.

Grécky recept

Dym z tlejúcej kávy komáre odrádza. "Mám to naozaj odskúšané," dodal Benáček. "Zapálil som trochu sušenej kávy a naozaj to účinkovalo," pridal sa s odporúčaním Peter Drahoš z reštaurácie v Záhorskej Bystrici.

Tlejúcu kávu treba umiestniť tak, aby dym smeroval tam, kde sa zdržiavate. "Komáre sa hodinu až dve neobjavili. Nikto sa nesťažoval," dodal Drahoš.

Súvisiace články