Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Starostovia Záhoria žiadajú štát o ochranu pred komármi
Zdielať na

Starostovia Záhoria žiadajú štát o ochranu pred komármi

Zdroj: James Jordan

Podľa Patrície Hanzovej z Obvodného úradu životného prostredia v Malackách sa postreky komárov zatiaľ robiť nebudú

Kalamitnou situáciou sa zaoberali starostovia postihnutých samospráv na ostatnom zasadnutí Združenia miest a obcí Záhoria. Podľa Patrície Hanzovej z Obvodného úradu životného prostredia v Malackách sa postreky komárov zatiaľ robiť nebudú. Stáli by približne 350.000 eur (10,5 milióna Sk). Štát na ne neprispeje a obce na postreky nemajú peniaze.

Hanzová upozornila, že podľa zákona o záchrane pred povodňami "povodňové záchranné práce zabezpečujú orgány štátnej správy ochrany pred povodňami a vykonávajú sa podľa povodňového plánu záchranných prác a v mimoriadnych a odôvodnených prípadoch aj nad ich rámec prostredníctvom záchranných zložiek, orgánov územnej samosprávy a ďalších právnických i fyzických osôb.

Podobnú kalamitu sme tu mali po povodniach v roku 2006. Vtedy na postreky prispelo ministerstvo životného prostredia zo svojho fondu. Tentoraz však na rieke Morava nebol vyhlásený 3. povodňový stupeň, a tak s peniazmi určenými na záchranné práce počítať nedá," argumentovala Hanzová.

Starostovia sa s takýmto stavom nechcú zmieriť a tvrdia, že situácia je katastrofálna. Pozdĺž rieky Morava sa pre komáre nedá existovať. Dohodli sa, že v utorok 21. júla zvolení zástupcovia navštívia Úrad vlády SR, Ministerstvo životného prostredia SR a Krajský úrad životného prostredia v Bratislave a predložia tam svoje argumenty a požiadavky.

"Budeme žiadať o príspevok na postreky. Veď komáre sa neliahnu na našich cestách a chodníkoch, ale predovšetkým v štátnych inundačných pásmach rieky Morava, ktoré sú vyhlásené za štátne prírodné rezervácie a chránené oblasti lužných lesov či mokradí. Tieto plochy nemôžeme obrábať, ani inak využívať či do nich zasahovať. Preto si myslíme, že o našu ochranu pred kalamitou komárov by sa mal postarať štát," uviedol dnes hlavný vyjednávač klubu záhorských starostov Dušan Dvoran, starosta Vysokej pri Morave.


Zdielať na

Najčítanejšie správy