Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Takto vyženiete komáre z domu
Zdielať na

Takto vyženiete komáre z domu

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Po intenzívnych dažďoch a následnom horúcom počasí zažívame v týchto dňoch nájazdy bzučiacich a poriadne hladných komárov. Na tokoch viacerých riek už ide o kalamitnú situáciu.

Obyvatelia Devína pre komáre večer ani nevychádzajú z domu. Dunaj však nie je jediná rieka, kde sa komáre premnožili. Kritická situácia je aj na rieke Váh. Na východe zase komáre okupujú Bodrog, Latoricu a Ondavu.

TV JOJ

Podľa odborníkov by už bolo vhodné začať s chemickými postrekmi. "Pokiaľ pretrvá to teplé počasie a tie mokrade a liahnistia doplnia ďalšie dažde, dá sa očakávať, že behom 5-10 dní nastane taká situácia premnoženia, že už by sa mohli urobiť aj celoplošne," tvrdí likvidátor hmyzu a škodcov Zdeno Jaško.

Postreky

Mestá a obce väčšinou s chemickým postrekom čakajú, pretože sú veľmi drahé. Aj v Bratislave dúfajú, že sa s komármi vysporiada očakávaná zmena počasia koncom týždňa.

"Ak by to bolo nevyhnutné, sme pripravení zrealizovať postreky, ale musíme zdôrazniť, že pôjde len o lokálne zásahy - letecké sme tento rok vylúčili," informuje riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.

Babský recept

Aby ste štípancom predišli, nezabúdajte na repelenty. Ak nechcete používať chemické repeletny, môžete vyskúšať tento recept - potrebujeme kôru z polovice citróna, 10 klinčekov, pár kvapiek olivového oleja a všetko to zalejeme alkoholovým roztokom. Necháme 48 hodín luhovať a môžeme používať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy