Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pažravá pohroma na Slovensku!
Zdielať na

Pažravá pohroma na Slovensku!

BRATISLAVA / Sú malé, húževnaté, neporaziteľné. Ľudstvo s nimi vedie vojnu od dávnych čias. Víťazstvo nad chrobákmi, ktoré vytrvalo ničia polia, lesy, ovocné sady, vinohrady, je v nedohľadne. Pestovatelia rastlín sa od jari obávajú katastrofy v podobe útoku pažravého hmyzu na záhrady, sady a polia.

Nájazdy na ovocné stromy

Invázie hmyzu sa v tomto roku obávajú všetci ovocinári, záhradkári a pestovatelia rastlín. Deravé listy jabloní, čerešní a javorov za sebou zanechávajú húsenice obaľovačov, piadiviek alebo mníšok.

"Vďaka obaľovačom sú v ohrození všetky ovocné druhy," vysvetľuje odborník na ochranu rastlín Stanislav Barok. Báť by sa mali jablone, slivky a broskyne.

Kosiť, kosiť, kosiť...

Hmyz požiera všetko, čo prežilo nájazdy húseníc pred niekoľkými týždňami. Tie robia vrásky najmä pestovateľom hrozna. Na úrodu si nebrúsia zuby iba húsenice. Na poliach úradujú vošky či pásavka zemiaková.

Húsenice I. generácie na jar požierajú listy a puky. Letné húsenice II. generácie, konzumujú hlavne plody. Pokiaľ chcete použiť chemické alebo biologické prostriedky, informujte sa u odborníkov. Prevenciou je kosenie a likvidácia buriny, v ktorej sa hmyz rozmnožuje.

Súvisiace články