Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Bla bla bla... Bľaboceme už od 19. storočia
Zdielať na

Bla bla bla... Bľaboceme už od 19. storočia

Zdroj: ISIFA

LONDÝN / Republikánsky politik v americkom štáte Oregon musel prednedávnom odísť z tlačovej konferencie po tom, čo vynadal novinárovi, že si do notebooku píše "bla bla bla". Ale kedy a ako sa tieto slová stali súčasťou nášho slovníka? Odpovede hľadal britský server BBC News.

Trojité opakovanie

"Tieto slová používajú ľudia v rôznych jazykoch, keď chcú označiť nezmyselné, bezvýznamné a zbytočné reči do vetra," povedala Deborah Tannen, profesorka lingvistiky na univerzite v Georgetowne.

"Existuje množstvo výrazov, ktoré majú rovnakú funkciu a často sa vyskytujú v trojitom opakovaní. Takýmto prípadom je napríklad anglické yada yada yada," dodala Tannen pre BBC.

"V starovekom  Grécku to bolo bar bar bar. Tento výraz bol odvodený od slova barbar. Naznačoval, že slová, ktoré zazneli, nie sú nič iné, len nezmyselné pazvuky," objasnil Geoff Nunberg, lingvista z Kalifornskej univerzity.

Oxfordský slovník anglického jazyka pripisuje prvé použitie anglického slova "blah" americkému novinárovi Howardovi Vincentovi O'Brienovi, ktorý vo svojoch pamätiach z roku 1918 nazvaných Víno, ženy a vojna, napísal: "Vytiahol to staré bla o armáde".

O tri roky neskôr použil americký časopis Collier's zdvojené bla: "Potom zvláštny hlásateľ začal rozsiahlu diskusiu sám so sebou, ktorá bola z väčšej časti len bla bla."

Tárame do vetra?

Podľa Nunberga bol tento termín používaný už skôr a mohol sa vyvinúť z výrazu "blab blab blab", ktorý sa objavoval v knihách z 19-teho storočia.

"Blab môže znamenať odhaliť, vyzradiť, prezradiť tajomstvo. Taktiež to môže znamenať vydávať zvuky, hovoriť bezúčelne a zbytočne," dodáva Nunberg.

Používanie "bla bla bla" narástlo v povojnovom období. To vyplýva z programu internetového vyhľadávača, ktorý meria početnosť výskytu výrazov vo svojej zbierke digitálnych kníh.

"V období medzi rokmi 1960 a 2000 sa počet použití použití tohto slova zvýšil 50-násobne," uviedol Nunberg. Možno sa teda za posledné obdobie zvýšil počet tých, čo rozprávajú do vetra alebo len ľudstvo postupne stráca slovnú zásobu.

Súvisiace články