Zatiahnuté
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Psy dokážu nájsť potravu vďaka hlasu
Zdielať na

Psy dokážu nájsť potravu vďaka hlasu

Zdroj: ISIFA

LIPSKO / Psy sa dokážu orientovať podľa smeru, ktorým ich pán rozpráva. Prišli na to vedci z univerzity v nemeckom Lipsku. Ich výskum ukázal, že psy dokážu nájsť potravu aj vďaka hlasu svojho majiteľa. Väčšina z nich je presvedčená, že štvornohý miláčik rozumie ľudskej reči.

Hlas viac ako čuch

Frederico Rossano z lipského Inštitúti Maxa Plancka pre výskum evolučnej antropológie urobil pokus na 56 psoch rôznych rás.

Zvieratám najskôr ukázal potravu, potom zatiahol záves a umiestil ju do jedného z dvoch nepriehľadných zásobníkov. Vedec sa ukryl pred prázdny zásobník a zavolal meno psa smerom k zásobníku s potravou.

Výsledok bol jednoznačný. Väčšina psov sa rozbehla k zásobníku s krmivom. V prípade, že zostal ticho, zvolili si psy oba zásobníky v rovnakom počte prípadov. Psy však dávali prednosť hlasu vedca.

Genetické predpoklady

Vedci počas experimentu vylúčili možnosť, že by sa pes orientoval podľa čuchu. Pod oba zásobníky ukryli malé množstvo krmiva. Pokus na šteniatkach ukázal, že majú schopnosť počúvať ľudí rozvinutejšiu než dospelé psy.

Podobné experimenty vedci skúšali aj na ľudoopoch a vlkov. Jedine psy sa dokázali prispôsobiť komunikačnému systému. Neobvykle vyvinutá schopnosť u šteniatok podľa vedcov dokazuje, že psy majú vrodené genetické predpoklady pre komunikáciu s človekom.

Ľudia pravdepodobne dávali prednosť psom ako domácim zvieratám. Dokázali byť mimoriadne pozorní.

Súvisiace články