Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Píšte rukou, cibríte si pamäť
Zdielať na

Píšte rukou, cibríte si pamäť

Zdroj: ISIFA

NEW JERSEY / Písanie rukou je základnou zručnosťou, ktorá sa však u mnohých ľudí v posledných rokoch vytráca. Odráža našu osobnosť, rozvíja jemnú motoriku, zlepšuje pamäť a v neposlednom rade sa používa ako relaxačná metóda. Správu priniesol americký server The Atlantic.

Namiesto listov sms-ky

V čase digitálnej éry, ktorá zahŕňa mobily, notebooky či tablety, je pravdepodobné, že častejšie využívame klávesnicu a na pero nesiahneme. Rukou píšeme prevažne iba heslovité poznámky.

Zmeny v našom živote spôsobili predovšetkým telefóny, ktoré nás dokážu upozorniť prakticky na čokoľvek. Namiesto listov či pohľadníc posielame sms správy či e-maily. Písanie rukou rastie priamo úmerne s rastúcim vekom, klesá so zvyšujúcim sa vzdelaním a vyšším príjmom. Ľudia častokrát na vyšších postoch dennodenne využívajú vymoženosti modernej doby.

Klávesnica verzus ruka

Naše písacie potreby zapadajú prachom. Ochudobňujeme tým našu pamäť a spôsob vyjadrovania. Nemusíme premýšľať nad formuláciou vety. Vďaka klávesnici dokážeme text napísať, následne zmazať, presúvať a podobne. Funkciou automatickej opravy si nemusíme zaťažovať hlavu zložitým pravopisom. Počítač text skontroluje za nás.

Vedci prišli na to, že písanie rukou zlepšuje proces učenia. Experti z univerzity v americkej Indiane predstavili výsledky štúdie, v rámci ktorej rozdelili predškolákov do dvoch skupín. Jedna sa učila písmená prostredníctvom klávesnice, druhá rukou. Pomocou magnetickej rezonancie pozorovali, čo sa deje v hlavách detí. Mozgy tých, ktoré stláčali písmena na klávesnici, si neuvedomovali rozdiel medzi jednotlivými tvarmi. Deti, ktoré písali abecedu rukou, naopak áno.

Prevencia proti demencii

Písanie rukou je omnoho náročnejší pohyb než písanie na počítači. Je nutné dopredu si zvážiť, čo a ako napísať, inak hodiny strávite prepisovaním či škrtaním. Tvar písma a umiestenie v priestore si vyžaduje poriadnu dávku kreativity a predstavivosti. Ručne písaný text nie je monotónny, čím sa výrazne odlišuje od textu napísaného na počítači.

Súčinnosť svalov aktivuje centrá v mozgu a lepšie sa zafixuje v pamäti. Procesu učenia pomáha i to, že sa pri ručnom písaní omnoho viac sústredíme. Niektorí lekári dokonca doporučujú kurzy kaligrafie ako prevenciu proti demencii. Ručné písmo je zároveň súčasťou našej identity. Tak ako neexistujú rovnaké odtlačky prstov, neexistuje ani totožné písmo.

Od slova do slova

Dlhšiu dobu sa špekuluje i o tom, či je používanie notebooku na školách efektívne. Jeho využitie počas vyučovania má tendenciu pôsobiť rušivo. Vedci preto urobili výskum a študentom pustili video. Niektorí si poznámky spracovávali ručne, iní pomocou notebooku. Používanie laptopu prinieslo tendenciu prepisovať text, ktorý odznel na videu, doslovne. Písanie rukou totižto vylučuje zachytiť každé jedno slovo, píše americký portál The Atlantic.

Poznámky písané na laptope síce súhlasili s videom, študenti však o samotnom význame textu neuvažovali. Vedci preto upozornili, aké dôležité je robiť si poznámky ručne. Človek musí viac premýšľať o tom, čo píše, rozvíja fantáziu a posilňuje slovnú zásobu.

Akí sme v skutočnosti...

Phillip Hensher, autor knihy The Missing Ink, tvrdí, že ak píšeme menej vlastnou rukou, znižujeme svoju ľudskosť a hodnotu osobnosti. Písmo totižto prezrádza, akí v skutočnosti sme.

Niektoré spoločnosti si pri výbere kandidátov na pracovné pozície nechávajú vystaviť rozbor písaného prejavu. Veria, že na základe písma dokážu grafológovia (experti na písmo, pozn.red.) odhaliť silné a slabé stránky uchádzača.

Súvisiace články