Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Deti a sociálne siete. Predísť kyberšikane sa dá jednoducho
Zdielať na

Deti a sociálne siete. Predísť kyberšikane sa dá jednoducho

BANSKÁ BYSTRICA / Sociálne siete a internet sú už niekoľko rokov akousi samozrejmou súčasťou nášho života. Súčasťou virtuálneho života je aj takzvané kyberšikanovanie. Najviac môže ublížiť deťom..

Intímne fotky

Projekt banskobystrických policajtiek je na Slovensku jedinečný, tretí ročník je s podtitulom nechatuj a tancuj. Tínedžerom sa snažili vysvetliť najmä riziká sociálnych sietí.

Intímne fotky či videá môžu totiž skončiť aj policajným vyšetrovaním. Ich posledné skúsenosti hovoria o tom, že si takto vedia ubližovať aj deti. "Ak sa rozprávame o kyberšikanovaní, je to len forma šikanovania, ide o prečin ohovárania alebo aj nebezpečné vyhrážanie," tvrdí preventistka Andrea Petrovičová.

Úvaha o samovražde

Fotky zverejnené na sociálnej sieti môžu byť nástrojom vydierania či zneužitia. Takéto dôsledky si však takmer neuvedomujú. Tínedžer, ktorý je terčom posmechu, môže mať psychické problémy. Dokonca môže uvažovať aj o samovražde. Zdieľaním fotiek sa o prešľape dozvie nielen celá škola.

"Aj rodičia by sa mali zaujímať viac o svoje deti," dodáva Petrovičová. Zábavnou tanečnou formou deťom hovorili o nástrahách virtuálneho sveta, nasledovať budú ďalšie stretnutia.

Súvisiace články