Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Kosti praskajú a srdce krváca. Šikanovanie je traumou na celý život
Zdielať na

Kosti praskajú a srdce krváca. Šikanovanie je traumou na celý život

BRATISLAVA / Prípad otca, ktorý zaútočil na chlapcov údajne šikanujúcich jeho dcéru, vyvolal emócie u všetkých rodičov. Viacerí vravia, že mal právo zakročiť, pretože chránil svoje dieťa a škola nezabránila šikane. Iní majú taký názor, že nemal stratiť nervy a prekročiť hranicu, ktorou je fyzický kontakt s cudzím dieťaťom.

Povinnosti školy

"Z ľudského aj psychologického hľadiska je to úplne prirodzená reakcia rodiča, ktorý si chráni dieťa," vysvetľuje psychologička Mária Longauerová. Ako tvrdí odborníčka, nie je to najšťastnejšie riešenie.

V škole sa majú deti učiť, vychovávať ich majú rodičia doma. Zodpovednosť za dianie v škole však má ona sama. "Škola je povinná prešetriť akýkoľvek prípad," povedal hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák.

Traumy v budúcnosti

Šikana v praxi predstavuje akýkoľvek nátlak. Štátna školská inšpekcia ročne eviduje desať prípadov. Psychologička si myslí, že ak dieťa šikanuje, pravdepodobne sa samo dostáva do kontaktu s agresivitou. Rodičia by sa mali v prípade šikanovania obrátiť na školu a žiadať jej prešetrenie.

"Ideálny by bol terapeut, ktorý by s tými deťmi pracoval," tvrdí psychologička. Ak škola nie je schopná problém vyšetriť, požiadajú o prešetrenie samotnú inšpekciu. Šikana môže spôsobiť vážne traumy v budúcnosti. Nemusia sa im vyhnúť ani zdravotné problémy.

Rodič riešil situáciu po svojom

Otec jednej zo žiačok mal údajne prefackať deti v prváckej triede na základnej škole v Banskej Štiavnici.  Údajne ich napadol priamo v triede, kam pre dcéru prišiel. Vraj sa mu nepáčilo, ako sa 7-roční chlapci správajú k jeho dcére. Informácie o incidente nájdete TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy