Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Menia sa školy na divoký západ? Šikana nie je len slovo
Zdielať na

Menia sa školy na divoký západ? Šikana nie je len slovo

BRATISLAVA / Asi len málokto chodil rád do školy. Väčšinou za to mohol strach z písomiek alebo skúšania. Až 14 percent žiakov sa však bojí niečoho iného - šikany. Aj minulý rok si školskí inšpektori zobrali na mušku viacero škôl. Pozrite sa, čo zistili.

Deti si nič nedarujú

12 percent chlapcov a viac ako 15 percent dievčat má niekedy strach zo spolužiakov. V detských kolektívoch to občas vyzerá ako na divokom západe. Každý štvrtý žiak sa priznal k tomu, že už ublížil svojmu spolužiakovi.

Chlapci väčšinou volia fyzické útoky v podobe faciek a kopancov. Dievčatá naopak vylúčia spolužiačky z kolektívu, ohovárujú ich a vysmievajú sa. Žiaci na cielené útoky využívajú aj internet alebo mobil. Ide o tzv kyberšikanu.

"Povešali po meste oznam s jej telefónnym číslom, že poskytuje sex za peniaze. Potom tejto žiačke rozliční muži volali," hovorí školský inšpektor Ľuboš Tužinský.

Pomôže dobrá výchova

Ak sa takéto správanie dieťaťu - agresorovi prepečie, bude konflikty riešiť podobne aj v dospelosti. "Každý z nás je vybavený istou dávkou agresie, aby prežil, to je z takého biologického hľadiska. Je úlohou potom výchovy, ako vie túto agresiu potom využiť," vraví detská psychologička Eva Smiková.

Deti si často samé neuvedomujú, kedy už svojím rovesníkom spôsobujú nielen fyzickú, ale aj psychickú bolesť. Rozpoznať by to mali najmä dospelí. Ako prevenciu zavádza ministerstvo školstva národný projekt.

"Ide vlastne o to, aby sme metodicky a odborne vyzbrojili odborníkov, psychológov, pedagógov, aby vedeli aj s takýmito fenoménmi narábať priamo v praxi," dodáva psychologička.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy