Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Facebook do roku 2017 príde o 80 % užívateľov, píšu vedci
Zdielať na

Facebook do roku 2017 príde o 80 % užívateľov, píšu vedci

NEW YORK / Sociálna sieť facebook je ako nákazlivá choroba pred začiatkom ústupu. Uviedli to americkí vedci, podľa ktorých facebook stratí 80 percent užívateľov do roku 2017.

Čaká obrovský prepad

Dvaja doktorandi z univerzity v Princetone svoje tvrdenie zverejnili v štúdii, ktorá ale ešte neprešla recenziou. Na základe vzostupu a pádu serveru MySpace John Cannarella a Joshua Spechler tvrdia, že facebook, ktorý je najväčšou online sociálnou sieťou, je predurčený k obrovskému prepadu.

"Myšlienky, rovnako ako choroby, sa šíria infekčným spôsobom medzi ľuďmi, než nakoniec odumrú. Úspešne boli popísané na základe epidemologických modelov," uviedli autori štúdie. Doktorandi aplikovali modifikovaný epidemiologický model, aby popísali online dynamiku sociálnych sietí. Využili k tomu verejne dostupné údaje Google.

Viac ako 1,1 miliardy užívateľov

Výsledky rozhodne nevyznievajú priaznivo pre sociálneho giganta, ktorý má momentálne viac než 1,1 miliardy užívateľov po celom svete a budúci a budúci mesiac oslávi desať rokov existencie. Podľa štúdie facebook klesá už od roku 2012. Najmä pokiaľ ide o využívanie dát. "Facebook čaká prudký pokles v nasledujúcich rokoch. Už od októbra 2014 klesne o 20 percent zo svojej maximálnej veľkosti," uvádza sa v štúdii.

"Extrapolácia najlepšieho modelu do budúcnosti naznačuje, že facebook prejde v nasledujúcich rokoch rýchlym poklesom a v rokoch 2015 - 2017 stratí 80 percent svojej užívateľskej základne," píše sa v štúdií. Tá prichádza v dobe, kedy prieskumy verejnej mienky naznačujú, že pre mladších užívateľov prestáva byť facebook zaujímavý.

Nie ste na facebooku? Ste psychopat...

V roku 2012 psychológovia prišli s tým, že ak nemáte profil na sociálnej sieti, ste psychopat alebo máte úchylku, ktorú chcete pred svetom utajiť. Teraz sa nesnažíme niekoho uraziť, ale - takto strašidelne znie záver štúdie amerických psychológov. Ak nemáte svoj vlastný profil, je možné, že si nenájdete prácu. Niektorí zamestnávatelia totiž ľuďom bez facebooku neveria. VIAC TU. Pozrite si archívnu reportáž Dany Strculovej. 

Súvisiace články