Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Miroslav Sýkora (25): Víťaz Talentu bojuje, má nádej na vyliečenie
Zdielať na

Miroslav Sýkora (25): Víťaz Talentu bojuje, má nádej na vyliečenie

STREDA NAD BODROGOM/BRATISLAVA / Splnil si sen! Víťazom štvrtého ročníka televíznej súťaže Česko Slovensko má talent je Miroslav Sýkora (25). Rodák zo Stredy nad Bodrogom, ktorý vďaka svojmu hendikepu nemal jednoduchý život. Teraz ale odkazuje všetkým, ktorí sa odlišujú od väčšiny - nikdy sa nevzdávajte!

Trauma z detstva = rečová vada

Miroslav Sýkora. Je to úžasný spevák a ešte úžasnejší človek, ktorý slovo nedá sa zrejme nepozná. Už od detstva bojuje so silnou rečovou vadou, ale koktanie ho nezastavilo.

Na pódiu je kráľom! Na ulici chudákom, ktorý zvádza ťažký boj. Pre Mira je výzvou všetko, nad čím sa my už ani nedokážeme pozastaviť. "Ak by som to mohla zmeniť, zmenila by som," povedala v šou Česko Slovensko má talent speváčka Lucie Bíla.

Miro je so svojou vadou vyrovnaný, ale po chvíli priznáva, že si nič nepraje viac, ako odpovedať na všetky otázky plynule. Tak, ako dokáže obracať slová v piesni. Pán Boh mu síce dal nádherný hlas, ale aj ťažký život mimo pódiových svetiel. Lásku, o ktorej tak často spieva, sám doteraz nespoznal.

Nádej na vyliečenie

"Je veľmi ťažké nájsť si životného partnera," priznáva Miroslav. Práve nešťastná láska jeho rodičov ho takto poznačila na celý život. Otca videl len raz - ako trojročný. "Objal ma a ja som ho už nechcel pustiť," vysvetľuje.

Lúčenie bolo veľmi ťažké. Miro dostal záchvat plaču a nedokázal sa  nadýchnuť. "Silná trauma v čase, keď sa vyvíja reč u dieťaťa - čo je medzi druhým a štvrtým rokom," vysvetľuje neurológ Mgr. Martin Malík. Na úplné vyliečenie mu však nádej nedáva. Porucha sa dá zmierniť, ale keďže na nej nepracoval od detstva, nedá sa odstrániť úplne. Aj keď - kto vie. Práve spev, ktorý Mira napĺňa aj živí, je vynikajúcou terapiou.

Ako Churchill či Madonna

Poruchy plynulosti reči ako postupné zajakanie sa a aj zajakanie spôsobené traumou sa dá liečiť, avšak treba začať včas. Dôležitá je správna výslovnosť rodičov a relaxačné techniky či cvičenia na uvoľnenie sánky, pier a jazyka. Patrí sem dokonca aj spev.

"Spev je úplne iná situácia, ktorá výrazne napomáha plynulosti reči," dodáva logopéd Martin Malík. Problém so zajakávaním sa má asi 60 miliónov ľudí vo svete a dokonca sa s touto poruchou museli popasovať aj Julia Roberts, Bruce Willis, Madonna či Winston Churchill.

Srdce pre deti. Charitatívny projekt vyvrcholí galaprogramom 20. decembra o 20:20 na TV JOJ.

TV JOJ

Súvisiace články