Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zima je tu! Takto si nastavte klimatizáciu...
Zdielať na

Zima je tu! Takto si nastavte klimatizáciu...

BRATISLAVA / V lete je väčšina vodičov pri nastavovaní klimatizácie opatrná. Teplotný rozdiel medzi teplotou v aute a vonku by nemal presiahnuť 6 stupňov. Ale povedzte, kto z nás sa tohto pravidla drží aj v zime? Hrozia nám teplotné šoky, keď v zime vystúpime z vyhriateho auta do mínusových mrazov?

Kúrenie v aute

"18, 20 stupňov, 22, 30 stupňov určite," na takú teplotu si vykúria interiér auta opýtaní ľudia.

Pán Jaroslav denne trávi kvôli práci 11 až 12 hodín v aute. V lete sa drží pravidla neprekročenia rozdielu vonkajšej a vnútornej teploty vo vozidle o šesť stupňov. V zime, ale už nie. "Keď je chladno dávam aj 26 stupňov," dodal taxikár Jaroslav.

V aute si kúri nielen počas jazdy, ale aj keď čaká na zákazku. Viac ako 20 stupňové teplotné rozdiely mu pritom nerobia dobre. "Cítim to hlavne na krížoch," povedal.

Lekár radí

Na rozdiel od leta v zime, podľa lekárov, nie je viac ako 6 stupňový rozdiel vo vozidle od vonkajšej teploty taký problém. "Teplotné rozdiely v aute môžu byť aj 20 stupňov," upresňuje všeobecný lekár Valér Husarovič.

Horšie je iba ak v aute dlho sedíte. Pravidelným nastupovaním a vystupovaním do vyhriateho vozidla si môžete vytvoriť odolnejšiu imunitu. "Organizmus sa tak lepšie adaptuje na prudké zmeny,je to určitý tréning" radí Valér Husarovič.

Téme sa venuje reportér Ján Baček. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články