Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
KLIMATIZÁCIA. Teplo alebo zima, čo je lepšie v kancelárii...
Zdielať na

KLIMATIZÁCIA. Teplo alebo zima, čo je lepšie v kancelárii...

Po chrípkovej sezóne, prichádzajú na rad ochorenia z klimatizácie! A medzi kolegami v práci vznikajú hádky, na koľko stupňov chladenie nastaviť. Polovica je spokojná a tá druhá mrzne. A často končia so zdravotnými problémami v ambulanciách lekárov. Zatiaľ čo my sa tu môžeme len hádať, českí politici v zákone určili, ako silno môže klimatizácia fúkať.

Maximum 27, minimum 20

Stupnica povolených hodnôt je rôzna. Závisí to od priestorov a tiež od druhu práce. V kanceláriách musí byť po novom konštantná teplota počas celého roka od 20 do maximálne 27 stupňov. Ani v prípade extrémnych horúčav to s chladením prehánať nemôžu.

Na úradníkov je povolené fúkať vzduch len od 24,5 stupňa vyššie. Aj podľa opýtaných ľudí v anekte, klimatizácia je večným sporom medzi kolegami. "Tak to je bežný problém u nás," hovorí jedna z opýtaných.

Hašterenie sa o ovládač od klimatizácie každoročne napĺňa čakárne u lekárov. A to sa nepáči ani zamestnávateľom, ani vláde. "Zápalu spojoviek očných, od zápalu horných dýchacích ciest, dutín, bolesti zubov, bolesti čelustných kĺbov, bolesti krčnej chrbtice, bolesti hlavy, bolesti pliec," vymenoval všetky možné diagnózy, ktoré nám hrozia všeobecný lekár Valér Husarovič.

Pomôžu paragrafy?

Či paragrafy skutočne dokážu znížiť počet pacientov, si dnes netrúfa povedať nikto. "Toto je veľmi individuálne, každý znáša aj ten chlad inakšie," dodal Husarovič.

"My sme sa s tým na Slovensku nikdy nestretli. Ani napríklad zamestnávatelia alebo odborári alebo povedzme odborníci z oblasti pracovného zdravotníctva, doteraz u nás nikdy nevzniesli požiadavku," uviedol štátny tajomník MPSVaR Branislav Ondruš. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny je však pripravené rokovať.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články