Jasno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Niekoľko hodinové čakanie na lekára? Zvyknite si
Zdielať na

Niekoľko hodinové čakanie na lekára? Zvyknite si

BRATISLAVA / V absurdnej situácii sa môžete ocitnúť, ak vaše dieťa rozbolí ucho. Bez váhania sa zrejme vyberiete na pohotovosť. A tam poctivo zaplatíte dve eurá, povedia vám, kde ambulanciu nájdete... A pred ňou si prečítate, že to vlastne nie je pohotovosť.

Lekár sa prednostne venuje pacientom v nemocnici

"V popoludňajších a nočných hodinách prichádzate na našu ORL ambulanciu s chorým dieťaťom na ošetrenie. Naša ambulancia nie je pohotovostná ambulancia," píše sa na dverách z jednej bratislavských ambulancií. 

Ak teda prídete s plačúcim dieťaťom do čakárne, môže sa stať, že v ambulancii nebude žiadny lekár a budete musieť dlhšie čakať. Prípadne, bude musieť lekár z ambulancie náhle odísť. Na starosti má totiž tých, ktorí v nemocnici ležia.A to sa dozviete z oznamu.

"Túto službu poskytuje lekár, ktorý je v ústavnej pohotovostnej službe, to znamená, že v tom čase sa stará aj o pacientov, ktorí sú hospitalizovaní," vysvetlila hovorkyňa Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave Dana Kamenická.

Koľko teda môžete čakať na pohotovosti? V prípade operácie to môžu byť pokojne aj dve hodiny. "Sú výnimočné situácie, kedy sa lekár musí súčasne postarať o aj o viacerých pacientov," doplnila Kamenická.

Aký je rozdiel medzi pohotovosťou a ústavnou pohotovosťou?

Rozdiel medzi pohotovosťou a ústavnou pohotovosťou je v tom, že kým v prvom prípade sa lekár stará o prichádzajúcich pacientov, v tom druhom je tam pre tých, ktorí sú v ústave. V tomto prípade v nemocnici.

"Prioritne je ambulancia určená pre potreby nemocnice. Následne pre pacientov, ktorí túto pohotovosť využijú," vysvetľuje hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Čižmáriková.

Prečo teda na dverách svieti nápis "pohotovosť ORL?" Takto vraj rodičia majú ľahšie trafiť do ambulancie. Prečo teda nefunguje v nemocnici aj obyčajná ORL? "Pohotovostnú ambulantnú starostlivosť pre ORL pacientov poskytujeme nad rámec svojich povinností. Chceme vyjsť v ústrety veľkému počtu pacientov z Bratislavy a širokého okolia," dodala Kamenická. 

V pokladni pri vstupe do nemocnice musíte zaplatiť poplatok 1,99 eur za ústavnú pohotovosť a to aj v prípade, že v nemocnici neležíte, ale prichádzate z domu.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

Súvisiace články