Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Slovenskí lekári operovali sviňu, pre dobro ľudstva
Zdielať na

Slovenskí lekári operovali sviňu, pre dobro ľudstva

BRATISLAVA / Lekári prvýkrát na akademickej pôde operovali živú sviňu- Ošípanej vyberali žlčník. Postup je totiž taký istý, ako u človeka.

Cez kľúčovú dierku...

Jedinečný chirurgický zákrok, takpovediac cez kľúčovú dierku, bol určený pre budúcich lekárov. Celá operácia prebiehala pod dohľadom veterinára a svinka bude po operácii humánne utratená. "Je to taký príbuzný štrukturálny materiál," hovorí Eliška Kubíková, prednostka Anatomického ústavu Lekárskej fakulty UK v Bratislave. 

Čakala ju totiž operácia. Laparoskopicky, teda pomocou špeciálne upravených nástrojov a kamery, jej vyberali žlčník. Laparoskopia je postup, pri ktorom lekári nemusia do tela pacienta extrémne rezať. Cez malý otvor v okolí pupku najprv pustia kysličník uhličitý, aby nafúkli brucho.

Potom prídu na rad špeciálne nástroje. Sála a pacient sú pripravení, môže sa začať operovať. "Teraz odpájame žlčník od pečene," hovorí chirurg Július Palaj. Po dokončení tohto úkonu sa už iba oddelený žlčník vyberie z dutiny brušnej.

Operácia trvala len 30 minút

Celá operácia trvala 30 minút, u človeka by to bolo dlhšie. "U ľudí je to väčšinou spôsobené po zápaloch. Ten stav je taký, že žlčník je zhrubnutý na niekoľko milimetrov," dodáva chirurg.

Takýto chirurgický postup je bežný aj pri odstraňovaní slepého čreva, či plastike pruhu, ale aj pri oveľa zložitejších operáciách. "Rakovina sa dá takýmto spôsobom operovať," hovorí Palaj.

Výhodou tohto operačného postupu sú menšie rany a teda kratšia rekonvalescencia a pooperačné bolesti. "Poobede sa podrobí operácii, prespí v zariadení a na druhý deň môže ísť domov," opisuje priebeh chirurg.

Téme sa venuje reportér Ján Baček. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články