Jasno
11°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Úradníci vraj našli liek na pokazené mäso
Zdielať na

Úradníci vraj našli liek na pokazené mäso

BRATISLAVA / Ak si nechováte vlastné zvieratá, zakaždým, keď kupujete mäso, kupujete tak trošku mačku vo vreci. Stále viac Európanov však požaduje informácie o tom, odkiaľ pochádza mäso na ich tanieri. A tak Únia zavádza nové pravidlá značenia pôvodu mäsa a výrobkov z neho. V budúcnosti by sme sa tak mali vyhnúť potravinovým škandálom, o ktoré dnes nie je núdza.

Opakované škandály

Kvalitu predávaného mäsa spochybnili mnohé škandály, ktoré poslednú dobu priam otriasali Slovenskom, Európou a aj Svetom:

V júli našli veterinári kuracie prsia s vyše trojnásobným množstvom antibiotík. Boli na naše územie dovezené z Poľska a táto správa vystrašila verejnosť aj v okolitých štátoch. VIAC SI PREČÍTAJTE TU.

Poľskí farmári masovo kŕmia dobytok mäsokostnou múčkou zo zlikvidovaných mŕtvych zvierat. S týmto odhalením prišli ešte v septembri reportéri miestnej televízie TVN. VIAC SI PREČÍTAJTE TU.

V piatok vyšla najavo ďalšia šokujúca správa. Na Slovensku sa objavila ďalšia hydina, nadopovaná antibiotikami. Únia hydinárov dokonca hovorí o stave ohrozenia. VIAC SI PREČÍTAJTE TU.

Označovanie zvierat

A toto je len zlomok prípadov z posledných mesiacov. Úplne sa podvodom žiaľ nedá vyhnúť ani v biznise s našim každodenným jedlom. Dajú sa ale sprísniť pravidlá. A práve to sa teraz deje. Značenie pôvodu funguje napríklad u hovädzieho dobytku už dlhšie. Po novom ale budeme poznať pôvod aj u ostatných zvierat.

"Na označovanie zvierat používame plastové visačky, ktoré dávame do každého ucha. K tomu ešte aj jednu kovovú visačku. Na základe toho centrálna evidencia zvierat v Žiline vystaví každému zvieraťu pas a s týmto pasom zviera funguje po celý svoj život,"
vysvetľuje zootechnik Pavol Macko z poľnohospodárskeho družstva Budmerice.

Pôvod mäsa

Aj ošípané sa značia na uchu. Keď sa však vrátia z bitúnku, z pečiatky sa dozviete len to, kde boli zabité. "Na základe nových pravidiel bude povinnosť označovať pôvod aj vo vzťahu k iným druhom mäsa, kozľaciny, jahňaciny, bravčoviny a výrobkov z hydiny," uviedol hovorca zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik.

Celé je to o tom, aby ste sa na základe informácií na obale vedeli lepšie rozhodnúť, či si výrobok kúpite alebo nie. Netýka sa to len pôvodu potravín.

Opätovné zmrazovanie mäsa

"Takisto veľmi dôležité, a to je na Slovensku dlhodobý problém, sú údaje o zmrazení výrobku pre spotrebiteľa. A pokiaľ bolo viac krát zmrazené, aj tieto údaje musia byť uvedené," upozorňuje riaditeľ štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Keďže Slovensko zatiaľ nebolo zapletené do väčšieho škandálu s hygienou či kvalitou mäsa, možno vzrastie záujem o naše kvalitné výrobky v zahraničí. "Naše hygienické normy sú nastavené pomerne vysoko. V tomto smere si dovolím tvrdiť, že dokážeme konkurovať vyspelej Európe," dodal podpredseda slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory Dušan Janíček.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články