Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Riziká umývania si zubov. Pozor na množstvo fluoridu
Zdielať na

Riziká umývania si zubov. Pozor na množstvo fluoridu

BRATISLAVA / Na náš trh sa dostala nebezpečná detská zubná pasta z Poľska. Okrem toho existujú ďalšie riziká, ktoré súvisia či už so zubnými pastami, ústnymi vodami alebo s obyčajnou zubnou niťou. Malé deti by sme preto ani pri umývaní zúbkov nemali spúšťať z očí.

Opatrní buďte najmä pri výbere

"Výrobok bol stiahnutý z dôvodu, že došlo ku kontaminácii obsahu tejto zubnej pasty," tvrdí hovorkyňa ÚVZ Lenka Skalická. V súvislosti s umývaním detských zúbkov, zubní lekári upozorňujú aj na iné riziká.

Ak zostaneme pri zubných pastách, opatrní by ste mali byť už pri výbere pasty. Deti do troch rokov ich totiž s obľubou konzumujú. "Deti do troch rokov prehĺtajú až 60 percent zubnej pasty pri bežnou umývaní," hovorí zubná lekárka MUDr. Simona Dianišková.

Pastu vylúči stolicou

Staršie deti tiež nie sú výnimkou - 50 percent deti do 6 rokov, od 6-12 rokov 30 percent. Nejde ani tak o samotnú pastu, ako o obsah fluoridu v nej, ktorý pomáha chrániť zúbky pred pokazením. Pritom deti často náhodne prehltnú aj pastu pre dospelých, kde je obsah fluoridu oveľa vyšší.

"Pri prehltnutí malého množstva zubnej pasty, ktorá je určená dospelým, dieťaťu nehrozí žiadne riziko. Tu zubnú pastu vylúči stolicou," dodáva Skalická. No pri dlhodobom zvýšenom prísune fluoridu, môže dôjsť u detí do šesť rokov až ku chronickému poškodeniu skloviny.

Ak by sa stalo, že vaše dieťa zje nedopatrením celý obsah pasty naraz, môžete u neho za pomoci mlieka vyvolať zvracanie. Veľa fluoridu pre dieťa obsahuje aj ústna voda.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články