Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
TEST. Na detskom ihrisku sme hľadali injekčné striekačky...
Zdielať na

TEST. Na detskom ihrisku sme hľadali injekčné striekačky...

BRATISLAVA / Na najväčšom sídlisku na Slovensku - v bratislavskej Petržalke, nie je problém nájsť použité injekčné striekačky po narkomanoch. Veľmi radi a často ich nechávajú na detských ihriskách. Len počas nakrúcania reportáže ich náš kolega našiel sedem.

Podľa odborníka boli infikované

S kameramanom sme sa pozreli na detské ihrisko, prírodné kúpalisko a podjazd, no a tu je výsledok. Našli sme sedem použitých injekčných striekačiek. "Minimálne polovica z nich je infikovaná," zhodnotil nájdené striekačky Ľubomír Okrúhlica, riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí.

V Bratislavskej Petržalke je veľa miest, kde by ste bez väčších problémov našli striekačky po nezodpovedných narkomanoch. Dokonca aj tam, kde by ste ich nikdy nechceli ani vidieť a to na detských ihriskách. Pani Janka chodieva skoro každý deň so svojím 5 ročným vnúčikom na toto ihrisko. "Boli tu, už som videla nie jedenkrát," hovorí Romanova babka, pani Jana.

Nebezpečná hepatitída

Na to isté miesto chodieva aj pani Alžbeta so svojou 15 mesačnou dcérkou, ktorú sa rovnako ako pani Jana bojí nechať bez dozoru. Podľa riaditeľa Ľubomíra Okrúhlicu, v injekciách mohli ostať ešte drogy. "To by ma veľmi vyľakalo," hovorí Alžbeta, jedna z mamičiek prítomných na detskom ihrisku.

Podľa odborníkov je len v Bratislave niekoľko sto narkomanov, ktorí užívajú drogy injekčnou formou. "Z tých, ktorí stále užívajú je dnes už prevažná väčšina infikovaná vírusom hepatitidý typu C," dodáva Okrúhlica.

Ktorým sa pri kontakte s takouto striekačkou môžete nakaziť. Výsledok zlyhanie pečene a teda smrť. "Hlavne tam je riziko nákazy HIV, ak sa tam nachádza nejaká zaschnutá krv a samozrejme vírusová hepatitída typu C a B," hovorí Lenka Skalická, hovorkyňa úradu verejného zdravotníctva SR.

Ak nájdete striekačku, nezahadzujte ju do koša!

Hepatitída typu B je pritom 100-krát infekčnejšia ako HIV a nakaziť sa ňou dá aj niekoľko týždňov zaschnutou krvou, ktorá je na tej striekačke. "Tá pravdepodobnosť, že sa niečo stane je relatívne malá, ale je tam," myslí si Okrúhlica.

Ale čo teda robiť, keď nejakú použitú striekačku nájdete? Použité injekčné striekačky v žiadnom prípade nehádžte do bežného komunálneho odpadu, ale do špeciálnych nádob, ktoré nájdete vo všetkých nemocniciach. A vo všetkých zdravotníckych zariadeniach, odkiaľ ich odvážajú na likvidáciu.


Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články